Hem och bostad

Från ett träskrin daterat 1562 till en stol av gummi från år 2000 - utställningen Hem och bostad spänner över närmare ett halvt millennium av möbler och inredning i Sverige. Varifrån kom influenserna? Hur har hantverket utvecklats? En möbelparad med tidstypiska föremål, samt flera återskapade hemmiljöer ger svar. Hem och bostad är en resa i form och färg genom tid och rum.

Kika in i en parstuga från tidigt 1700-tal. Gå vidare genom en paradsängkammare, så som den inreddes på Ulvsunda slott utanför Stockholm på 1670-talet. Stanna till utanför en del av bryggarbostaden på fjorton rum och två kök som stod klar på Södermalm i Stockholm på slutet av 1740-talet. Märk hur inredningen av vardagsrummet förändras från flerfamiljshuset från 1939, via 1958, till en lägenhet i ett nybyggt miljonprogramsområde från 1976.

Hem och bostad är en utställning som handlar om hur vi har bott och möblerat genom tiderna. Det är en utställning för både den kultur- och stilhistoriskt intresserade och för den som vill veta mer om färger, tekniker och material. Bland utställningens många föremål finns Axel Oxenstiernas stol från ca 1650, en miniatyrbyrå från ca 1750 som tillhört Gustav III som barn, Sacco-säcken från 1972 och lagerhyllan Ivar som fortfarande står stadigt i många svenska hem.

Utställningen Hem och bostad öppnade 22 maj 2014 och visas tills vidare.

Utställningsproducent

Amanda Creutzer
amanda.creutzer@nordiskamuseet.se

Ämnesansvarig

Anna Womack, intendent
anna.womack@nordiskamuseet.se

Pressansvarig

Lisa Liljestrand
lisa.liljestrand@nordiskamuseet.se

Pressmaterial med utställningstexter

Ladda ner (pdf)

Pressbilder

Hem och bostad. Foto: Peter Segemark. Montage: Jonas Bäckman.
Skrin av ek, daterat 1562. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Stol av ek, ca 1650. Har tillhört Axel Oxenstierna och Anna Åkesdotter Bååt. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Kabinettskåp, Eger, Böhmen, ca 1650. Foto: Mats Landin, Nordiska museet.
Oljemålning, ca 1650. Föreställer Helena Horn (1647-1648). Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Stol av ek med läderklädd sits, 1600-talets andra hälft. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Stol av valnöt och rotting, London ca 1700. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Miniatyrbyrå, rokoko ca 1750. Har tillhört Gustav III som barn. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Stegstol, 1700-talets mitt. Från Åkers styckebruk i Södermanland. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Ljuskrona av målad järnplåt från Drottningholms slott, 1700-talets mitt. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Franskpräglad rokokostol från ca 1760. Från Skånelaholms slott i Uppland. Senare klädsel. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
1770-tal. Gustaviansk stol av fransk typ med fast stoppning, signerad av Erik Holm. Senare klädsel. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Rokokostol med läderklädd sits, ca 1770. Den lösa stoppramen var en nyhet vid 1700-talets mitt. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Sekretär panerad med olivträ, ca 1770. Signerad av Lorentz Nordin med gesällpåteckning av David Gabriel Stumpff. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
1780-tal. Signerad av Erik Holm. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Spegel signerad av Niclas Meunier, daterad 1788. Har tillhört Johan Tobias Sergel. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Sybord, 1790-tal. Har tillhört Anna Maria Lenngren. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Byrå från 1700-talets slut med imitationsmåleri. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Ca 1810, signerad av Erik Öhrmark. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Detalj av skrivbyrå 1821. Har tillhört Märta Helena Reenstierna, Årstafrun. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Skrivbyrå, 1821. Har tillhört Märta Helena Reenstierna, Årstafrun. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Målning. Sverige, 1830-tal. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Ca 1830. Svartlackerad björk med rottingsits. Så kallad Trafalgar chair efter engelsk förlaga. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Ca 1830. Fanerad med mahogny. Signerad av Carl Åberg. Klädsel av ylledamast från 1800-talets andra hälft. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Stol från 1840-talet. Har tillhört sångerskan Jenny Lind. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Ekstol med äppeldekor, klädd med röd pegamoid, 1910-tal. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Interiör i utställningen. Del av matsal i en jugendvilla i utkanten av en stad ca 1918. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
Interiör i utställningen Del av ett vardagsrum eller finrum i en lägenhet i ett flerfamiljshus från 1939. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Interiör i utställningen Del av ett vardagsrum från 1958. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Interiör i utställningen Del av ett vardagsrum i en lägenhet i ett nybyggt miljonprogramsområde från 1976. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Furustol från 1970-talet. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Stol NON 2000. Formgjuten gummistol med stålstomme, Källemo. Utställningens yngsta stol. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Att använda pressmaterialet

Pressbilder får endast publiceras i redaktionella texter om Nordiska museet eller museets utställningar, och fotografens samt museets namn ska alltid anges.

Behandlar texten huvudsakligen något annat vänligen kontakta museets bildförmedling.

Bilder finns högupplösta i anslutning till pressmeddelanden.