Tillgänglighetsguide

För besökare med behov av hiss

Besökare som behöver hiss kan gå till entrén som ligger vid husets norra gavel, mot Strandvägen. Vid ingången finns en automatisk dörröppnare. Därefter finns det automatiska dörröppnare så att man kan nå kapprum och toaletter. Hiss finns till de våningsplan där utställningar visas. Utanför norra ingången finns handikapparkering. 

Hissarna mäter 165x125 cm, dörrbredd 85 cm. De tillåter 1125 kg (det finns även en hiss för internt bruk som tillåter 3500 kg som kan användas vid behov). Hissarna har automatiska dörröppnare. Till vissa utställningar samt caféet finns ramp, dock ej till museibutiken. 

Ett begränsat antal rullstolar finns att låna. Kontakta en museivärd eller receptionen.

Handikapptoalett finns utanför garderoben på nedre plan. Den är tillgänglig från både höger och vänster sida. Dörrbredd 90 cm. Det finns även en handikapptoalett vid norra ingången.

För besökare med synnedsättning

Trapporna är markerade på det nedersta och det översta trappsteget. Ledstång finns i många men inte alla trappor.

I entrén finns förstoringsglas och ficklampor att låna. Vi har reliefer och punktskrift i utställningarna Traditioner och Hem och bostad. I utställningen Folkkonst finns särskilda föremål att känna på.

Taktilt

I utställningarna Modemakt – 300 år av kläder och Hem och bostad finns taktila modeller av några föremål. Det finns även audioguider att låna i Nordiska museets reception. 

Vi genomför allmänvisningar för synskadade varje år, även visningar för bokade grupper. Vid synskadevisningar använder vi alltid taktilt material som föremål och reliefer. Kontakta bokningen för information: 08-519 545 50, eller skicka en e-post till: visningar@nordiskamuseet.se

Led- och signalhundar är välkomna på museet.

Ledsagare eller assistent går alltid in gratis på museet.

Museet kan inte erbjuda ledsagning.

För besökare med allergier

Levande växter finns i museets restaurang. Vid särskilda tillfällen kan det även förekomma växter på andra platser i museet. I samband med produktion av nya utställningar kan damm och starka dofter förekomma. Led - och signalhundar är välkomna på museet, men inga andra djur.

Nordiska museets restaurang serverar vid förfrågan mat fri från laktos och gluten. Vissa bakverk är även laktos och glutenfria, samt fria från spår av nötter.

För barn med funktionsnedsättning

Lekstugan med dess taktila och användarvänliga miljö passar bra för barn med särskilda behov. Den är öppen alla dagar mellan kl 12–16. I Lekstugan går det att ta sig fram med rullstol, men inte på egen hand. Damm, halm och hö kan förekomma i lokalen.

Läs mer om Lekstugan