Folkkonst

Folkkonst

En inspirationsutställning
Visas: 
Tills vidare
Öppettider: 
kl 10–17, ons kl 10–20

Färg och form

Från både det gamla bondesamhället och nutiden kan du se färg och form i utställningen Folkkonst. Låt dig inspireras av konsten som folk på landet skapade för just folk på landet – folkkonsten! Här finns även samtida fenomen som sms-broderier, stickgraffiti och scrapbooking.

Inget skede i livet har alstrat så mycket folkkonst som tiden från första flirten till frieriet och giftermålet. Ett hjärta på ett vackert linfäste i present kunde säga mer än tusen ord.

Kliv in i folkkonsten!

Jag vill ge en känsla av att man går in i folkkonsten. Ibland har även de utställda föremålen smittat av sig i scenografin

(Wanja Djanaieff, utställningens formgivare)

Folkkonst

Vardagens slit och skapandets glädje

I en vandring genom sju rum illustreras svensk historia i färg, form, mönster och material. Livets högtider, vardagens slit och skapandets glädje gestaltas i selbågar, keramik, textilier, smidda ljusstakar, askar, friargåvor och mycket annat. Föremålen härstammar från Överkalix i norr till Skåne i söder. I utställningen visas 500 föremål, verkliga ting som har använts och haft en funktion i en tid inte alls långt borta.

Vad är folkkonst?

Folkkonst kan se ut på många olika sätt, men det finns mycket som går igen i alla länder, tider och material. Exempelvis lusten att dekorera hela ytan, stiliseringen av naturens motiv, återbruket av material och det symboliska budskapet som blandas med dekoren. Viljan att pryda sig själv och att dekorera sina närmaste omgivningar är uråldrig, allmänmänsklig och global. Bondesamhällets folkkonst skapades av folk i bygden. De kände sina kunder och var själva kända som skickliga hantverkare och slöjdare, även om de saknade formell utbildning.

Inspiration till folkkonst förr

Utställningen berättar om drivkrafterna och inspirationskällorna bakom folkkonsten: människokroppens mått och former, naturen, kyrkorummet och Bibelns berättelser, adliga vapen och kungliga monogram. Här presenteras några av de delar av den traditionella folkkonsten som utställningen innehåller.

Människans mått och former

Allmogemålarna hade ingen formell utbildning och hade aldrig tecknat kroki efter nakenmodell. Ändå är människan vanlig i folkkonsten. Adam och Eva är ett av få motiv där människor avbildats nakna. De finns på sydsvenska bonader, på skånska åkdynor och i träskärning. Bilden av människan har anpassats efter material och teknik. Men också efter den yta som skulle dekoreras, som formen hos skedskaft från Härjedalen.

I föremålen har människor ofta sett sin egen avbild och kategoriserat en del föremål som kvinnliga eller manliga till formen. Vad som har setts som kvinnliga respektive manliga former beror på den aktuella tidens uppfattning om vad som kännetecknar de båda könen. I själva verket styrs formen av praktiska orsaker och ofta följer den modet. Exempelvis gav golvurens kurvighet plats för den svängande pendeln och passade samtidigt rokokons formspråk.

0810.jpg

Kyrkorummet och Bibelns berättelser

Bönderna som skapade folkkonsten fann sin inspiration i kyrkan där de kom i kontakt med yrkesmålarnas sätt att måla och snickarnas sätt att snida. Kyrkan var socknens stolthet, kanske det enda offentliga rummet, med utsmyckning som var tillgänglig för alla. Inredningen förmedlade många uppslag till nya former. På de sydsvenska bonadsmålningarna ligger inte Jesusbarnet i en krubba utan i en vagga, som barnen hos de skånska bönderna själva. Målarna inspirerades av tryckta bilder, och motiven blandades med detaljer från den egna hemmiljön. Bonaderna plockades bara fram till jul och av den anledningen berättar de om händelserna kring Jesu födelse.

kyrkorummet-mats-landin-b0071p-0015.jpg

Inspiration till folkkonst i dag

Maskiner klarar allt utom att virka, så egentligen behöver vi inte tillverka någonting för hand längre. Ändå fortsätter vi. Vi skapar med våra händer för att må bra, för att förändra världen eller bara för att det är roligt. Det handgjorda är också en reaktion mot det massproducerade. Så var det även för hundra år sedan då engagerade kvinnor lyfte fram landsbygdens traditionella skapande – hemslöjden – mot fabrikstillverkad dålig kvalitet. I dag reagerar människor mot överkonsumtion och dåliga arbetsförhållanden på andra sidan jordklotet. Här följer några exempel på vad som visas i utställningen om det samtida skapandet. 

Recycle Design – återbruk

Lotta Pärn från utbildningen Recycle Design – återbruk vid Eskilstuna folkhögskola bidrar till utställningen med en broderad handduk och en ”konsumtionskudde”. Handduken är ett återbruksbroderi där man tagit något gammalt, fortsatt arbeta på det och gjort det till något nytt. Lotta ville blanda det traditionella med något nutida och broderade in texten ”Nämen har du inte Facebook”. Konsumtionskudden är skapad av klädetiketter från plagg som blivit över efter klädbytardagar. Den illustrerar hur klädesplagg i dag ses som förbrukningsvaror som används under en kort period och därefter slängs.  

konsumtionskudde

56 000 arbetstimmar. Upphovsman: Anonyma kvinnor

Ulrika Björkman har placerat 7 000 virkade dukar och spetsar i ett antal bokhyllor och vill med sitt konstverk rädda det hon kan av ett kulturarv som håller på att försvinna. Handarbetena har hon samlat genom Röda korset och även fått som gåva av olika kvinnor. Om Ulrika inte samlat in dukarna hade de förmodligen hamnat på någon av landets återvinningsstationer.

7000 dukar

Tre måsten att titta på

1
Bild på moln

Moln

Molnen påminner om Gunila Axéns klassiska mönster från 1966-67 – men är 200 år gamla.

2
Vante

Vantar och hättor

Gillar du att sticka och brodera? Här finns mycket att inspireras av – färgstarka broderier, tvåändsstickning, nålbindning och mycket annat.

3
Sittdyna, närbild

Sittdyna

Återbruk handlade inte om fattigdom utan om att spara på resurserna, för även samhällets toppskikt skarvade och återanvände spillbitar.

Biblioteket

Litteraturlista

Läs och lär mer om utställningens ämne. Nordiska museets bibliotek tipsar om fördjupningslitteratur kopplat till utställningen.

Visningar

Med hjälp av Nordiska museets erfarna pedagoger kommer du att få en upplevelse utöver det vanliga. Lyssna och fråga så får du veta allt om utställningen.

Boka visning

Boka skolprogram