2:a advent

Advent är en kyrkohelg som infaller fyra söndagar före julafton. Den inleder julen men också det kristna kyrkoåret. Även om julförberedelser nuförtiden påbörjas ännu tidigare, så utgör advent ännu en markering att julen närmar sig. Ordet advent betyder ankomst på latin.

Ritualer

Adventsstjärnor i papper, trä och halm. Överst från vänster: Herrnhutisk adventsstjärna med plats för lampa från 1943 och en adventsstjärna med lös armatur från 1971 av vitt papper och guldfolie. Den stora stjärnan till höger är en adventsstjärna med lös armatur från 1954 gjord av vitt papper, rödfärgat i mitten med perforerade uddar och lös armatur. Nederst t.v.: En adventsstjärna från 1930-talet i råghalm med stomme av ståltråd och med lamphållare, en adventsstjärna med lös armatur från 1967 i vitt och rött perforerat papper och en adventsstjärna från 1977 av furuspån och med lamphållare. Längst ner förpackning till julstjärnan "Tindra".

I likhet med de flesta av julens ritualer fick advent, såsom det firas i dag, sin karaktär under sent 1800-tal. Firandets kristna innebörder är numera sekundära men i gengäld har dess kulturella betydelse ökat.

Adventsstjärnan är besläktad med den äldre traditionen att ”gå stjärna”, ett skådespel som på vissa håll har kallats ”Staffanssång”. Ett stjärngossefölje gick runt i socknarna och spelade att Betlehems stjärna förebådar Jesu födelse. Skådespelet var gärna upptågsrikt. Som belöning fick gossarna mat och dryck. Stjärnspelen är kända i Sverige åtminstone sedan 1600-talet och förekommer ännu idag i Stockholms skärgård (se trettondagen). Stjärngossar dyker upp på trettondagen, men finns också representerade i Luciatågen.

Traditioner i förändring

I Nordiska museets traditionsuppteckningar märks tydligt att Sverige var under förändring i mitten av 1900-talet. I en berättelse från Sköldinge i Sörmland från 1949 heter det:

”Advent går i det ljumma, luddiga mörkret. I advent händer inte mycket. Min syster satt en julstjärna i fönstret. Den är vacker och sexuddig och lyser med en mörk, röd glans ut i mörkret. Det går en buss två gånger i veckan till municipalsamhället. I advent är den fylld till bristningsgränsen. Det är nästan bara kvinnor. Männen arbetar. Kvinnorna arbetar och i deras arbete ingår detta att fara till samhället och göra uppköp, större i advent än någon annan tid på året. Julen på landet liksom i staden, är i året 1949 kommersiell, det är affärernas helg, köpmännens högtid. Det är penningutläggets och de fabricerade varornas väldiga stund.”

Datum: 
2023-12-10
2024-12-08
2025-12-07
2026-12-06
Logotyp för appen Årets dagar

Årets dagar-appen

Med Årets Dagar-appen lär du dig allt om kända och okända dagar. Markera de dagar du vill bli påmind om och dela dina favoriter på Facebook.

Ladda hem Årets dagar-appen här