Bartolomeusdagen

Vid Bartolomeus skulle slåttern vara över. Nu var det dags för skörden av andra grödor, en intensiv tid. Till Bartolomeus var det viktigt att ha skördat tillräckligt så att det fanns utsäde till kommande vår. På många håll var det risk för frostnätter redan vid denna tidpunkt, och frosten förstörde skörden. Nu skulle löken tas upp, och på vissa håll markerade dagen slakt av getter. Bartolomeimässan betraktades som sista metardagen (Småland) och i Uppland sades strömmingen ge sig ut till havs.

Historiskt sett var Bartolomeus även dagen då man skulle skörda humle. I Nordiska museets arkiv finns uppgifter om lokala traditioner för humleskörden. I Västergötland kunde man börja skörda redan i slutet av juli, och från Småland finns en uppgift om att humlen skulle skördas före Allhelgonadagen. Även uppfattningen om hur mogen humlekotten skulle vara vid skörd skiljer sig i källorna, vissa rekommenderade att den skördas då den ännu är grön, och andra menade att den bör vara blekgul. Idag rekommenderar forskare vid Julita gård i Sörmland att humlekotten skördas då den är ljust limegrön och när lupulinkörtlarna blivit citrongula. Doften ska vara starkt aromatisk men inte lukta gräs.

Bilden: Runstaven var en evighetskalender av trä som användes ända in på 1700-talet. Foto: Sören Hallgren, ©Nordiska museet

Datum: 
2023-08-24
2024-08-24
Logotyp för appen Årets dagar

Årets dagar-appen

Med Årets Dagar-appen lär du dig allt om kända och okända dagar. Markera de dagar du vill bli påmind om och dela dina favoriter på Facebook.

Ladda hem Årets dagar-appen här