Gustav Adolfsdagen

Gustav Adolfsdagen firades först under 1800-talet. Den tillkom med anledning av 200-årsminnet av Gustav II Adolfs död 1632. Den märks vanligen genom att konditorierna bakar särskilda bakverk. I det förindustriella samhället var dagen helt okänd som festdag.

Bilden: Målning företällande Gustav II Adolfs död på bår. Konstnären okänd. Ur Nordiska museets samlingar.

Gustav Adolfsbakelsen

Gustav Adolfsbakelsen är inte standardiserad utan bakas i många olika versioner, gärna med kungens medaljong i choklad (Stockholm) eller marsipan (Göteborg). År 2003 utlyste radioprogrammet "Meny" en tävling för att förnya Gustav Adolfsbakelsen. Medarrangörer i tävlingen var Livrustkammarens Vänner och Gastronomiska Akademiens Vänförening. Men den nya bakelsen med blodröd topp av hallon, fläder och svarta vinbär dekorerad med trianglar av choklad slog aldrig riktigt igenom. Ofta ser man ännu olika versioner på en fyrkantig variant krönt av den kungliga medaljongen i konditoridiskarna. Foto: Peter Segemark, ©Nordiska museet.

Datum: 
2023-11-06
2024-11-06
2025-11-06
2026-11-06
Logotyp för appen Årets dagar

Årets dagar-appen

Med Årets Dagar-appen lär du dig allt om kända och okända dagar. Markera de dagar du vill bli påmind om och dela dina favoriter på Facebook.

Ladda hem Årets dagar-appen här