Larsdagen

Vid Larsdagen skulle slåttern vara över – den som gjorde det därefter förlorade halva skörden (Skåne). Ibland kallades dagen ”sultne Lars” (hungrige Lars) eftersom man inte alltid hade något att äta innan den nya skörden var bärgad.

Bilden: Runstaven var en evighetskalender av trä som användes ända in på 1700-talet. Foto: Sören Hallgren, ©Nordiska museet.

Larsmässan

Larsmässan den 10 augusti firas till minne av S:t Lars, en martyr i Rom, som enligt traditionen brändes på bål år 258. Lars är skyddshelgon för bland annat Lunds domkyrka. I Lund finns också ett sjukhus döpt efter S:t Lars. I bondeåret var Lars en tämligen viktig dag, mycket på grund av att den ansågs fördelaktig för att spå väder. Per Brahe skrev 1581: ”Ny råg sås ifrån larsmässan intill Bartolomeus.”

I Västsverige är dagen berömd för Larsmässemarknaden i Nya Lödöse och senare i Göteborg. På denna fisk- och vävmarknad var kvinnorna framträdande, både som producenter och som försäljare. Larsmässemarknaden kallades också ”pigmarknaden” därför att bönderna samtidigt städslade (anställde) pigor. Denna handel med arbetskraft visar hur illa tjänstefolk behandlades i bondesamhället.

Datum: 
2022-08-10
Logotyp för appen Årets dagar

Årets dagar-appen

Med Årets Dagar-appen lär du dig allt om kända och okända dagar. Markera de dagar du vill bli påmind om och dela dina favoriter på Facebook.

Ladda hem Årets dagar-appen här