Surströmmingspremiären

Surströmmingspremiären är startskottet för konsumtion av en maträtt som många är minst sagt ambivalenta inför. Surströmming innebär att strömmingen är fermenterad (jäst) och därför får den speciella doft som många väjer för. Surströmming förknippas oftast med norra delen av Sverige, men äts på flera platser tillsammans med tunnbröd, lök och kanske snaps.

Surströmming och fest

Fiske. Nät med sänken på gistgård. “I sjöbosvallen står strömmingen och jäser till surströmming”. Nordingrå, Norrfällsviken. Fotograf okänd, Nordiska museet.

Till skillnad från många festrätter, har surströmmingen ursprung i en billig vardagsmat i bondesamhället. Fiskens fermentering (jäsning) var i själva verket en metod för att bevara fisk. Surströmming är känt i Sverige från åtminstone 1500-talet, då man idkade handel med surströmming. Efter hand ökade försäljningen söderut, bland annat tack vare förbättrade förpackningar (träkaggar, krus och senare konservburkar).

Under 1800-talet började traditionen att äta surströmming även att röra sig genom samhällets sociala skikt och den tidigare fattigmansmaten blev festmat. Surströmmingsfestens årliga premiär är sedan 1940 satt till den tredje torsdagen i augusti. Den ökade efterfrågan och konkurrensen gjorde att surströmmingen såldes ofärdig (ojäst). Den lekmogna strömmingen fiskas på våren. Efter rensning ska den ligga i starkt saltat vatten (saltlake) i ungefär två dygn eller till dess att allt blod är urvattnat. Därefter läggs den i tunnor med en svagare saltlake, för jäsning i sex till åtta veckor. I början av juli brukar den vara klar att förpackas i plåtburkar.

 

Surströmmingen är en maträtt som många är ambivalenta inför. Av vissa hyllas den, andra tycker att den är vämjelig. Charles Emil Hagdahl, som var 1800-talets mest kände svenske kokboksförfattare, skriver år 1891 följande kärnfulla ord i sin kokbok:

”[surströmming] Är en gammal anrättning, hvars tillredning naturen sjelf alltid ombesörjt ända från världens skapelse. Våra första föräldrar vädrade densamma redan utanför paradisets portar, och den var alltid känd, såväl vid alla kökkenmöddingar och pålhyddor, som hos grekerna och romarna, ty alla visste hvad rutten fisk betydde, men smaken derför var ännu icke så utvecklad som nu – man kände icke då någon haut gout ...

Surströmmingen spisas blott av den invigde – su naturelle, utan annan sås än att det vattnas i munnen. Den anses som en läckerhet af utsöktaste slag, men kalasmat blir den dock aldrig, såvida icke värden föredrar att spisa ensam, eller måhända väljer gäster, som äro utan näsa.” (Kokkonsten som vetenskap och konst av Ch. Em. Hagdahl 1891)

Surströmming och regional identitet

I likhet med kräftan kopplas surströmmingen gärna till föreställningen om svenskhet, men också till regional identitet. Vi förknippar surströmming med norra Sverige, där många säger sig veta hur man på riktigt sätt bör äta rätten. Anspråken på sådan expertis är ganska typisk för traditioner som kopplas till vissa regioner och platser. De senare åren har surströmmingen testats av internationella kockar som fnissande inför odören ändå säger sig uppskatta denna delikatess.

Datum: 
2023-08-17
2024-08-15
2025-08-21
Logotyp för appen Årets dagar

Årets dagar-appen

Med Årets Dagar-appen lär du dig allt om kända och okända dagar. Markera de dagar du vill bli påmind om och dela dina favoriter på Facebook.

Ladda hem Årets dagar-appen här