Vintersolståndet

Vintersolståndet hade ingen känd betydelse i bondesamhället. Föreställningen om att det i förkristen tid fanns ett midvinterblot måste man ur forskningssynpunkt avfärda, eftersom det saknas belägg och källor. Vintersolståndet har dock nuförtiden fått en viss massmedial betydelse.

Bilden: Vinterbild av nedre Slottsbacken och Skeppsbron mot Blasieholmen och palatset Makalös. Osignerad oljemålning från 1700-talets början med tvekan tillskriven bataljmålaren Johan Philip Lemke. Allhem, Nordiska museets arkiv.

Vintersolståndet saknar koppling till ritual

Stockholm. Utsikt från Norra Kungstornet en tidig vintermorgon 1966. Foto: Studio Gullers, ©Nordiska museet

I det svenska bondesamhället finns inga belägg för att vintersolståndet firades eller uppmärksammades. Enligt vissa uppgifter ska det under förkristen tid (vikingatid) vid denna tidpunkt ha funnits en offerfest, vilken ibland sägs vara en förelöpare till julen i Norden. Det är dock ytterst oklart om denna ritual överhuvudtaget har funnits, vilket gör att man ur vetenskaplig synpunkt bör vara ytterst försiktig med tolkningar. Det troliga får sägas vara att julen uppstod när Sverige och Norden kristnades och att den hade mycket litet att göra med förkristet kultbruk. Däremot finns det vissa belägg för att några av bondesamhällets övernaturliga väsen hade sin motsvarighet i förkristen religion. Hit hör troll, gårdstomtar och jättar. Men i bondesamhället hade dessa väsen inte någon religiös koppling alls. Vintersolståndet uppmärksammas visserligen i vår tid av media, men det finns inte något känt rituellt beteende kopplat till denna tidpunkt.

Tomasdagen

Den 21 december infaller också Tomasdagen. Med Tomasdagen inträdde julfriden och julmarknader i städerna började. Nu skulle alla förberedelser inför jul vara färdiga. I delar av bondesamhället var detta enligt lag den tidpunkt när man kunde säga upp torpare och arrendatorer. På vissa håll sade man också upp råttor och möss, som man hoppades skulle hörsamma uppmaningen. På Tomasdagen tillönskades också djuren en god jul. Dagen firas till åminnelse av det katolska helgonet St Tomas, som var den av Jesus lärjungar som betvivlade Jesus återuppståndelse. På andra håll började julfriden först med julafton.

Datum: 
2019-12-21
2020-12-21
2021-12-21
Logotyp för appen Årets dagar

Årets dagar-appen

Med Årets Dagar-appen lär du dig allt om kända och okända dagar. Markera de dagar du vill bli påmind om och dela dina favoriter på Facebook.

Ladda hem Årets dagar-appen här