Amigurumi

Amigurumi är det japanska namnet för omåttligt populära virkade eller stickade små djur, bakverk, frukter med mera. De kännetecknas av sin gullighet, ”kawaii” på japanska.

Ungdomar som fascinerats av japansk populärkultur som pokémonfigurer och mangaserier börjar nu virka amigurumi via YouTube. Vuxna virkar leksaker till barn och barnbarn. Kring 2010 kom närmare tio böcker om amigurumi på svenska och gratismönster sprids via nätet.

amigurumi_foa7797.jpg

 

”Det är beroendeframkallande och hiskeligt skojigt att virka amigurumi!” säger Ingegerd Törnblom, som har flera böcker i ämnet och två tjocka pärmar fulla med beskrivningar som hon hittat på nätet. Sedan kan hon ändra som hon tycker. Hon virkar till barnbarnen, som bjuder på fika och leker affär med alstren. Som hundratals andra, har Ingegerd Törnblom virkat en hjärtekatt till hjärtsjuka barn på sjukhus – ett exempel på hur helt vanliga människor startar ideella välgörenhetsprojekt på sina bloggar utifrån intresse för handarbete och socialt engagemang. Craftivism i praktiken!