Arktis i media

Ständigt skrivs det om Arktis och klimatförändringarna i olika nyhetsmedier. Här länkar vi till några av alla de artiklar och videoklipp som beskriver Arktis och klimatförändringarna - så att du kan läsa mer och fördjupa dig. Längst ned på sidan kan du även klicka dig vidare till Arktis i populärkulturen, där du kan se filmer och tv-serier eller lyssna på radioprogram kopplade till Arktis och klimatförändringarna.

Artiklar

Artiklarna är listade efter teman. Klicka på den gröna rubriken så kommer du till en extern webbplats.
 

Om klimatförändringarna

Jordens resurser slut för i år: krävs förändringar. SvD 29 juli 2019

"Från och med nu lever vi över våra tillgångar. I alla fall utifrån en årsbudget för jordens förnybara resurser."
 

Här är klimatsnackisarna de närmaste åren. SvD 21 juli 2019

"Migration, havsnivåer och psykisk ohälsa. Här är några klimatsnackisar vi kommer att fokusera på de kommande åren, enligt Clare Nullis, talesperson för FN:s väderorgan WMO."

 

Klimatkompensation: Frälsning eller flopp? Di 24 juni 2019

"Företag gör det, flygresenärer gör det — ja, även festivaler gör det. Klimatkompenserar. Men vad är det egentligen? Och fungerar det?"

 

Extremväder

Skogsbränder härjar i Arktis – värsta säsongen någonsin. SVT 27 juli 2019

"På senare tid har flera hundra bränder rasat i mark- och skogsområden på Grönland, i Sibirien och i Alaska, enligt The Guardian. Bränderna har varit så omfattande att röken från dem har gått att se från rymden."
 

Värmeböljan rör sig mot Grönland – smältande isar oroar experter. SVT 27 juli 2019

"Värmeböljan som slagit rekord i höga temperaturer runt om i Europa rör sig mot Grönland, något som oroar FN:s väderorganisation WMO. Den varma luften kan orsaka att en rekordmängd av inlandsisen smälter."
 

Klimatforskaren: ”Vi kommer få mer extremt väder i framtiden”. SVT 26 juni 2019

"Fler värmeböljor, som den som nu drabbat Europa, och kraftiga regnoväder kan bli allt vanligare i och med klimatförändringarna.
– Det passar in i bilden vi har om den globala uppvärmningen, säger klimatexperten Gunilla Svensson till SVT."
 

Svalbard kan bli 10 grader varmare. SVT 6 februari 2019

"Den globala uppvärmningen riskerar att slå hårt mot Svalbard, enligt en ny studie. Ögruppen, som är inbäddad i permafrost, väntas få plusgrader i medeltemperatur redan under det här århundradet."
 

Snöstorm mitt i sommaren på Tarfala forskningsstation. SVT 2 juli 2019

"Den första juli vaknade boende på Tarfala forskningsstation i Kiruna upp till snö. I helgen drabbades de av snöstorm."

 

Konsumtion

FN: Klädindustrin släpper ut mer växthusgaser än flygen. SVT 1 juni 2019

"Klädindustrin släpper ut mera växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop, enligt FN:s handelsorgan Unctad. Att köpa ekologisk bomull hjälper inte om energin som går åt vid tillverkningen kommer från kolkraft."
 

Redesign och on-demand nya sätt att minska konsumtionen av kläder. SVT 6 januari 2019

"Kläder beställda efter dina egna mått, som du kan prova direkt på en avatar i din dator innan du beställer. Det är framtidens sätt att köpa kläder – som redan är här.
– Det blir bättre för miljön eftersom färre plagg behöver tillverkas, säger Jonas Larsson, lektor på Textilhögskolan i Borås."
 

Så fräschar du upp dina kläder - istället för att köpa nytt. SVT 18 september 2018

"Är kläderna fulla av trasiga sömmar och trista fläckar? Eller har du bara tröttnat på de plagg som hänger i garderoben? I stället för att slänga och köpa nytt – gör miljön och din plånbok en tjänst och förläng deras liv."
 

Guide - förläng livet på kläderna i din garderob. SVT 18 september 2018

"Det finns mycket du kan göra för att dina kläder ska hålla formen och användas längre."

 

Mat

Så ska världen äta för att rädda planeten och hälsan. SVT 17 januari 2019

"Dubbelt så mycket grönsaker och bönor, hälften så mycket kött och socker. Det är receptet för en diet som är både nyttig och miljömässigt hållbar. En sådan omsvängning är nödvändig när jordens befolkning når tio miljarder år 2050. Den slutsatsen drar en internationell forskargrupp ledd från Sverige."
 

Miljöprofessorn listar fem saker som är nödvändiga för att äta hållbart. SVT 13 december 2018

"Maten står för en tredjedel av svenska hushålls klimatpåverkan. Men vad krävs för att förändra människors matvanor? SVT Nyheter haffade Johan Rockström, professor i miljövetenskap, mellan möten i Katowice för att få svar på frågan."

 

Transport och resor

Finland med i kapplöpningen om Arktis – här ska den omstridda Ishavsbanan gå. HBL 30 september 2018

"Entusiasmen är stor för att tåg i framtiden ska dundra genom den finska och norska vildmarken och ut till Ishavet. Men tåglinjen mottas inte med glädje av alla. En del samer i Kirkenes är rädda för att förlora levebrödet och för att den känsliga naturen ska påverkas." (Se uppföljande artiklar nedan).

Ishavsbanan läggs på is - Arbetsgrupp: Orealistiskt att bygga järnväg mellan Rovaniemi och Kirkenes. Svenska Yle 11 februari 2019

"Det verkar inte bli något av den omtvistade ishavsbanan, åtminstone inte nu. En arbetsgrupp som utrett förutsättningarna för en järnväg mellan Rovaniemi och Kirkenes i Norge säger att projektet är olönsamt." (Se uppföljande artikel nedan).

Nytt försök med Ishavsbanan, nu via Sverige. HBL 11 augusti 2019

"Den förra regeringens projekt att bygga en järnvägslinje mellan Rovaniemi och norska Kirkenes stupade redan vid planeringsskedet. Nu planerar Antti Rinnes regering att försöka på nytt med en ny strategi."

Naturvårdsverkets nya beräkning: Flyget lika stor klimatbov som personbilar. SVT 31 maj 2019

"Enligt Naturvårdsverket senaste beräkning har svenskarnas flygresande lika stor klimatpåverkan som personbilstrafiken. Det är utrikesflyget som ökar, och nu står för hela 93 procent av flygets utsläpp."

Guide: Bränsleceller och vätgasbilar – fakta och förhoppningar. SVT 25 maj 2019

"Köra bil på sol och vatten? Det låter nästan för bra för att vara sant, men allt fler tror att vätgas och bränsleceller är vägen till en fossilfri värld. SVT guidar dig genom argumenten för och emot en teknologi som är okänd för många."

Vätgasbilar spås ha nyckelroll i framtiden – Sverige ligger efter. SVT 4 mars 2019

"Vätgasfordonet spås ha en nyckelroll för samhället i en hållbar framtid. Men trots att utvecklingen går framåt i många europeiska länder verkar Sverige inte hänga med.
– Varför det har blivit så vet jag inte, men tyvärr verkar Sverige ligga efter konkurrentländerna, säger Mattias Persson, ingenjör på Svevia."

 

Påverkan

Studenter vill få universiteten att halvera utsläppen. SVT 24 maj 2019

"Landets lärosäten ska halvera sina utsläpp på fyra år. Det kräver studenterna bakom initiativet Klimatstudenterna. Och det ska bland annat ske genom att minska resandet. -Vi behöver att vuxenvärlden lyssnar på oss, säger studenten Emma Bergeling."

Greta Thunbergs väg från skolstrejkande tonåring till ikon. SVT 26 april 2019

"På kort tid har en svensk 16-åring blivit en av Europas mest inflytelserika opinionsbildare. Hennes röst når miljontals européer varje dag – samtidigt får hon också hård kritik. Här är Greta Thunbergs väg från skolstrejkande kändisdotter till ikon för miljörörelsen."

”Gretas gamlingar” startade klimatuppror på Gotland. SVT 28 juni 2019

"Nu sluter de äldre upp vid klimataktivisten Greta Thunbergs sida. De kallar sig Gretas gamlingar och startade idag sitt klimatuppror utanför närbutiken i Burgsvik på Gotland."

 

Ny teknik 

Satelliten Mats ska studera hur vågor i atmosfären påverkar jordens klimat. SVT 10 maj 2019

"Satelliten Mats, som till stor del utvecklats och byggts i Göteborg, ska användas för att se hur vågor i atmosfären påverkar jordens klimat. Moln på ungefär 100 kilometers höjd ska studeras i satellitprojektet där bland annat forskare vid Chalmers tekniska högskola ingår."

Ny svensk forskning där solenergi blir biobränsle – utan solceller. Veckans Affärer 26 juli 2019

"Den koldioxidneutrala produkten skapas av solenergi tillsammans med koldioxid och vatten."

 

Forskning

Se de 800 000 år gamla luftbubblorna som överraskade klimatforskarna. SVT 3 februari 2019

"Tack vare luftbubblor som bevarats ett par kilometer ner i isen har forskare kunnat kartlägga hur luftens sammansättning såg ut för hundratusentals år sedan. Gasen i den uråldriga isen från Antarktis visar att dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög.
– Den är högre än den har varit på 800 000 år, säger fysikern och miljövetaren John Holdren."

Ny studie: Massplantering kan ta upp 20 års klimatutsläpp. SVT 5 juli 2019

"Det går att plantera ny skog i världen på en yta stor som USA utan att jordbruk eller städer påverkas. De nya träden skulle ta upp koldioxid motsvarande 20 år av utsläpp, enligt en ny vetenskaplig studie."

Världens största Arktisexpedition ska frysa fast i ett isflak. Sveriges Radio 16 september 2019

"På fredag, den 20 september, startar världens största Arktisexpedition någonsin. Mosaic-expeditionen är ett samarbete mellan 19 länder. 600 forskare samt fyra isbrytare deltar."

 

Psykologi

Förklaringen till att du inte tar till dig klimathotet: De fem D:na. SVT 10 december 2018

"Domedagsrapportering kring klimatet triggar känslor av skuld, vilket leder till flykt.
Det är anledningen till att vi människor inte tar till oss budskapet om klimathotet, menar psykologen Per Espen Stoknes som listar fem psykologiska barriärer – alla innehållande bokstaven D."


Politik

Kronprinsessan lyfte renskötande ungdomars vittnesmål inför ministrarna. Sveriges radio 3 oktober 2019

"Flera hundra politiker, forskare och företrädare är samlade under två dagar i Umeå. Kronprinsessan Victoria öppnade forumet med att berätta vad hon fått höra av samiska ungdomar."

Klimatfokus när internationell toppkonferens startar. SVT 2 oktober 2019

"Ett stort antal utrikesministrar, diplomater, representanter från näringsliv och forskning finns på plats när EU Arctic Forum börjar i Umeå imorgon. Kronprinsessan Victoria inviger och i fokus står bland annat klimatutmaningarna som arktiska regionen står inför."

Oro över råvarujakten i Arktis. SVT 4 oktober 2019

"Under EU Arctic Forums andra dag på Väven i Umeå så var det ursprungsbefolkningarna som stod i centrum."

 

Videoklipp

Vanligare med värmeböljor i framtiden. SVT 3 juli 2019

"Efter värmeböljan i västra Europa visar en ny studie ökad risk för värmeböljor i framtiden. Studien tyder på att människans påverkan på klimatet är en bidragande faktor."

School strike for climate - save the world by changing the rules | Greta Thunberg | TEDxStockholm (Videon är på engelska med möjlighet till engelsk text)

"Greta Thunberg realized at a young age the lapse in what several climate experts were saying and in the actions that were being taken in society. The difference was so drastic in her opinion that she decided to take matters into her own hands."

Se hur Gropen i Malmberget har vuxit under tio år. SVT 28 maj 2019

"Under tio års tid har Bjarne Isaksson dokumenterat den stora Gropen i Malmberget från sin flygmaskin. På bilderna ser ni hur gropen har förändrats och framför allt vuxit österut under de senaste åren."

 

Radio

Han leder världens största Arktisexpedition. Sveriges Radio 16 september 2019

"(...) Hur förbereder man sig för världens mest omfattande expedition? Vetandets värld följer med på kurs i isbjörnsskydd och pratar medforskarna om deras farhågor och förväntningar. I programmet hörs Markus Rex, expeditionsledare på Mosaic och professor vid University of Potsdam och atmosfärforskare vid Alfred Wegenerinstitutet, Pauline Snoeijs Leijonmalm, professor i marinekologi vid Stockholms universitet, Dirk Mengedoht, ansvarig för isbjörnskursen vid Alfred Wegnerinstitutet."

Från atombombsskräck till klimatångest – så har barns rädslor förändrats. Sveriges Radio 19 september 2019

"Dagens barn lever med en kollektiv klimatoro. Men så har det inte alltid varit."

Sidan uppdateras löpande.
Har du tips på artiklar eller videoklipp som borde finnas med i listan? Maila