Barn & familj: Arktis – medan isen smälter

Familjespår: Uppdrag Arktis

Har ni det som krävs för att överleva i Arktis? Ta med familjen på en resa genom isberget där ni samlar kunskap om livet på jordens nordligaste platser.

Till er hjälp har ni en karta och hunden Sickis* som visar vägen. På er resa möter ni människor som berättar om livet i Arktis.
 

Så här gör ni:
1. Ta en karta med familjespåret när ni kommer till museet.
2. Leta upp de platser som Sickis markerar på kartan.
3. Vid varje stopp finns ett uppdrag, där ni ska svara på en fråga. Fundera på vilket svar som är rätt.
4. Använd stämpeln som hänger under skylten, och stämpla på kartan. Det mönster stämpeln visar är rätt svar!


För att klara uppdraget måste ni samla in 10 stämplar.

Familjespåret passar barn som kan läsa en enklare text eller har sällskap av en vuxen. Rek. ålder från 7 år.

* Sickis har faktiskt funnits på riktigt! Egentligen tänkte Artur att Sickis skulle stoppas upp och ställas ut i museet, men han blev istället museets maskot eftersom alla tyckte om honom så mycket.

Slappna av under en arktisk himmel

Slå er ner i vår ”lounge-hörna” med saccosäckar och dagbäddar i Stora hallen. Här kan ni tillsammans se upp på filmer över arktiska platser och en arktisk himmel, som projiceras i museets tak.

I restaurangen serveras pannkakor eller köttbullar för barn. Ska ni besöka museet som en grupp (ca 10 personer) går det även att förboka en eko-påse att ta med från restaurangen, den består av en renklämma på tunnbröd med äpple och sellerisallad samt drickan Plingon från Berga bruk.  Förbokas via matsalen@nordiskamuseet.se / 08-519 545 61.

Arktiska barnprodukter i butiken

Passa på att köpa med ett minne från utställningen – perfekt som present på nästa födelsedagskalas.

I butiken hittar ni kvalitativa produkter inspirerade av Arktis: bland annat en virkad isbjörn, en målarbok, små arktiska djur av trä, och många andra kreativa och hållbara produkter.

Lämna ett klimatlöfte inför framtiden

I stationen ”framtiden” kan ni tillsammans lämna klimatlöfte till ert framtida jag. Vad kan er familj förbättra för att minska er påverkan på klimatet? Kanske kan ni ta cykeln till förskolan, laga trasiga kläder eller äta mer vegetarisk mat.