Belysningsinsamlingen

Belysningsinsamlingen

För att kunna berätta och livet i hem i Sverige under 1900-talet behöver Nordiska museet komplettera samlingen av belysningsföremål. Under 2015 gör Nordiska museet därför ett upprop där lampor efterlyses, främst elektriska armaturer, från 1930-talet fram till idag. Efterlysningen gäller både enkel vardagsbelysning som tjänat i det tysta och mera pretentiösa belysningsföremål. Belysning kopplad till julen finns sedan tidigare i museets samlingar.

– Lamporna som sprider ljus över middagens samtal, står på fönsterbrädan, sitter över sängen när du läser din bok eller lyser över barnens läxläsning, det är den typen av lampor vi vill komplettera samlingarna med, säger intendent Maria Maxén som ansvarar för insamlingen.

Läs Belysningsbloggen där Maria skriver om fakta, funderingar, historiska tillbakablickar och dagsfärska reflektioner kring ljus och belysning.

Har du en lampa att erbjuda museet?

Välkommen att kontakta Maria Maxén: maria.maxen@nordiskamuseet.se Bifoga en digital bild av din lampa och berätta gärna så mycket som möjligt om den, med utgångspunkt från frågorna nedan, så återkopplar Maria till dig.

Vår önskelista:

  • 1940-/1950-tal: golvlampa med stor skärm
  • 1940-/1950-tal: golvlampa med tre skärma
  • 1950/1960-tal: lampor av teak med skärmar i opalinglas
  • 1970-tal: bordslampor med skärmar i mönstrat tyg i kraftiga färger
  • 1980-tal: alla lampor
  • 1990-tal: alla lampor
  • Dagsljuslampa
  • Fönsterlampor

 

Det här vill museet veta

Inköp: Hur kom lampan i din ägo? Har du ärvt eller köpt den? Kommer du ihåg affärens namn?

Vem valde lampan? Vad ansågs vara fördelen med just den här lampan?

Tillverkningstid och tillverkare: Till vilken tid daterar du lampan? Vet du vem som tillverkat den? Av vilket material är den tillverkad?

Brukare: Vilka har använt lampan?  Bor du ensam eller i familj?

Användning: På vilken ort har lampan använts och i vilken typ av bostad (villa, lägenhet etc.)?  Var i hemmet fick lampan sin placering? I vilket rum?  Vilket behov fyllde lampan? Vem i familjen använde den mest? Fungerade den bra eller dåligt? Finns bilder av lampan i sin miljö?

Andra intressanta aspekter? Ansågs lampan ful eller snygg, som tecken på status eller dålig smak? Ingick den i en matchande inredning eller var den en solitär? Var lampan enligt din uppfattning vanlig eller ovanlig?