Bengt Eric, 11,5 år

"Taklampan har mor sytt"

Jag bor i Fröslida skolhus i Torups socken Hallands län. Affären och stationen ligger intill skolan. En väg som heter Nissastigen går förbi skolan. Mitt hem, skolan, är vitt med röda fönsterramar. Det är två ingångar, en till köket och en till vardagsrummet. Vid en reparation av bostaden år 1939 fann jag skrivet under spännpappen i taket årtalet 1903. Enligt vad jag har lyckats få reda på byggdes huset detta år. 

Sängkammaren

Fars och mors sängar står mellan ett tvättrum och en garderob. Min säng är mellan båda dörrarna. En sekretär står mellan fönstren. En "puff" står under det ena fönstret och en stor spegel finnes mellan dörren till vardagsrummet och fönstret. På golvet är det en korkmatta. Ovanpå finnes en trasmatta i ljusa färger. Möblerna äro gråflammiga till färgen. Tapeterna äro ljusa med små blommor. Taket är vitmålat med 2 cm strukna kanter. Taklampan har mor sytt i vitt tunt tyg med korsstygnsbroderier i glada färger. Över min säng är en läslampa utav pergament.

Bengt Erics säng

Min säng med kuddar och nalle, som jag fick i julklapp då jag var 3 år. På väggen är en bonad som är sydd. Över denna äro kort på mig samt min läslampa. På bordet synes mina priser från skidtävlingar 1942. Över elementet äro kort på far och mor.


Berättat av

Bengt Eric Samuelsson 11,5 år gammal, Fröslida folkskola, Halland.
Berättelsen är en del av skolinsamlingen Mitt hem från 1942, där 1742 barn runt om i Sverige skildrade sina hem och sina liv.

Klicka här för att komma till minnen.se, där du kan se Bengt Erics och andra barns berättelser från insamlingen.
Nordiska museet och UR gör en digital insamling tillsammans med dagens skolbarn. Vill du och din klass delta? Klicka här för att läsa mer.