Berättelsen om Nordiska museet

De här kortfilmerna tar dig med på vägen från idé – genom motgångar, kritik och tragedier – till färdigt arkitektoniskt mästerverk som öppnar för publik 1907. Och så får du lära känna Nordiska museets grundare Artur och Sofi Hazelius.

Filmerna om Nordiska museet har skapats av The Chimney Pot på uppdrag av Nordiska museet 2018.

Under en resa i Dalarna 1872 ser Artur och Sofi Hazelius hur folkliv, kläder, seder och bruk håller på att ersättas av ett nytt mode och nya traditioner. De grips av en stark känsla av att det gamla måste bevaras åt framtiden. De startar ett gigantiskt insamlingsprojekt med hjälp av ett stort nätverk av frivilliga.

1873 öppnar Skandinavisk-etnografisk samling sin första utställning. Den blir en framgång både hemma och på Världsutställningen i Paris 1878. Samlingen växer och visionen är ett museum på Djurgården, inspirerat av samtida museer i Europa.

Artur och Sofi Hazelius

Makarna lever i Stockholm under industrialiseringen i det senare 1800-talet. Han är lektor, hon är språkkunnig, konstnärlig och musikalisk. Formade av sin samtid känner de starkt för att bevara det gamla för framtiden, och efter en resa i Dalarna 1872 påbörjar de sitt livsverk – Nordiska museet och ett gigantiskt insamlingsprojekt av föremål ur en försvinnande allmogekultur.  Artur kommer att slutföra deras gemensamma projekt på egen hand, då en tragedi drabbar familjen längs vägen.

 

 

Historien bakom Nordiska museets omfattande samlingar

Under en resa i Dalarna 1872 ser Artur och Sofi Hazelius hur folkliv, kläder, seder och bruk håller på att ersättas av ett nytt mode och nya traditioner. För att ”bevara minnet av den tid som flytt” startar de ett gigantiskt insamlingsprojekt som genomförs med hjälp av ett stort antal frivilliga. Trots kritik längs vägen öppnar Skandinavisk-etnografiska samlingen och gör succé på Världsutställningen i Paris 1878. Vid det laget har samlingen över 20 000 föremål. Idag är de över 1,5 miljon.

 

 

Museet på Djurgården

Brist på utrymme föder idén till en ny museibyggnad.

Artur och Sofi Hazelius omfattande samling föremål behöver så småningom mer plats. Visionen är ett museum på Djurgården i Stockholm, inspirerat av samtida museer i Europa. Filmen följer bygget från idé via första spadtag till färdigt arkitektoniskt mästerverk.

 

 

Ett arkitektoniskt mästerverk

Följ med på en rundtur i, utanför och ovanför Nordiska museet på Djurgården i Stockholm.

Byggnaden är ritad av Isak Gustaf Clason i nordisk renässans och uppfördes från mitten av 1880-talet. Den stod klar 1907. De arkitektoniska detaljerna visar grundaren Artur Hazelius vision om att bevara minnet av den tid som flytt. En del är uppenbara, andra mer hemlighetsfulla.