Blodcancer syns inte utanpå

Lotta 52 år, Stockholm

Den här gången är Lotta sjukskriven. Under förra behandlingen fortsatte hon att arbeta. Just idag tar hon en promenad som hon länge har sett fram emot.

Förra veckan fick jag cytostatikabehandling. Nätterna har varit oroliga sedan dess. På morgonen går jag upp och duschar. Det är skönt att få varmt vatten på kroppen. Håret har börjat falla av och fått lite konstig färg, transparent blå-svart. Men det är inte någon annan än jag som ser det.

Frukost har min käre make fixat som vanligt. Han gör det även nu när jag är sjukskriven. Vi gifte oss för två år sedan, på min femtioårsdag. Vi lovade varandra 25 år, så det får jag väl se till att hålla!

Det är tredje gången jag behandlas för blodcancer och jag mår ganska hyfsat trots sjukdomen och behandlingarna. Jag är ekonom på lite högre nivå. Det är jätteskönt att jag kan vara sjukskriven den här gången.

Förra gången, 2009, hade jag nyligen bytt jobb och ville till en början inte bli sjukskriven. När jag blev sämre och sämre kunde jag inte få läkaren att fatta att jag inte klarade av att jobba. På mornarna tuppade jag av och trillade tillbaka i sängen när jag försökte resa mig upp. Jag blev omtöcknad, det var läskigt att ställa sig i badkaret för att duscha – men jag måste ju iväg till jobbet.

Delvis jobbade jag hemifrån, kröp från sängen till datorn för att sköta löner. Det var fruktansvärt att göra prognoser och budgetar för hela verksamheten när varken ögon eller hjärna fungerade.

När cancern var bortmotad återhämtade jag mig inte utan blev bara sämre och sämre. Har ett mycket tydligt minne av en kväll när jag sakligt konstaterade att jag inte skulle överleva natten. Jag tog ett medvetet beslut att inte ringa ambulans för att komma till sjukhusets akut. Jag ville hellre dö hemma i min egen säng.

Blodcancer är ett jobbigt handikapp även om det inte syns utanpå. Den här dagen har jag ändå åkt tunnelbana in till stan för att träffa en före detta arbetskamrat. På grund av den stora infektionsrisken bör jag undvika buss, tunnelbana och andra folksamlingar. Vi tog en skön promenad runt Reimersholme.

Jag är historiskt intresserad och har länge velat gå runt där men inte kunnat komma dit tidigare. Igår var vädret dåligt men idag skiner solen och det blåser bara lite. Jag har jobbigt att gå i backar, så strandpromenaden runt ön var perfekt för mig. Sedan avslutade vi med en matbit på ett litet hak. Jättetrevligt.

Teckenspråk

Lätt svenska

Talspråk

Talspråk - Lätt svenska