Brudklänning från 1854


Den här klänningen i vitt siden från 1854 bar Svea Beata Myhrman (1816–1910) när hon gifte sig med sin Gustaf.

När drottning Victoria av Storbritannien 1840 gifte sig i en krämvit brudklänning blev hon stilbildande för kommande brudar. Traditionellt hade kungligheter runtom Europa burit klänningar i silvertyg medan brudar av folket oftast bar en klänning i färg. Drottning Victoria av Storbritannien avstod silverfärgen för att hon ville avge sina löften till prinsen som hans hustru och inte som regent, som en borgerlig kvinna.

Nyheten spreds snabbt genom Europa. Den vita brudklänningen blev åtråvärd för alla samhällsklasser. För brudar som hade råd med vitt (och som gifte sig för första gången) blev den snart en självklarhet och på 1920-talet hade vitt slagit igenom hos allmänheten.


Titta närmare i 360-gradersvisning

Svea Beata Myrhmans brudklänning finns i Nordiska museets samlingar och visas i utställningen British så in i Norden. Här kan du titta närmare på den genom att klicka på bilden eller förstoringslaset och zooma och rotera med symbolerna.
 

  • Brudklänning 1854, Sverige, Siden, inventarienummer NM.0192688A+B. Buren av Svea Beata Myhrman (1816–1910), skänkt av Signe Myhrman
  • Brudslöja: rekvisita


Foto: Karolina Kristensson/ Nordiska museet.