Byrå, 1780-90-tal

År 1785 fick Johan Nils Asplind (1756–1820) tillstånd av hallrätten i Falun att etablera sig som ornamentmålare. Enligt honom själv var han utbildad vid Konstakademien i Stockholm, i måleri, ritning och porträttmålning. Utan tvivel hade han också gått i lära hos en skicklig dekorationsmålare eller lackerare.

Asplind hade flera större inredningsuppdrag på herrgårdar och bruk i Dalarna och Gästrikland, men han har gjort sig mest känd som dekorationsmålare av möbler – fällbord, byråar, klockfodral och skrin. Möblerna tillverkades av lokala snickare och målades därefter på Asplinds verkstad. Byrån, som är tillverkad av furu, har sannolikt målats i början av Asplinds yrkeskarriär. Den är sällsynt välbevarad. Målningen imiterar i detalj en gustaviansk fanerad byrå med intarsia av olika träslag av en typ som var modern i Stockholm under 1770- och 80-talen.

Foto: Peter Segemark, © Nordiska museet

Byråns framsida pryds av girlander med rosor, blåklint och gyllengula småfåglar mot en bakgrund av målad fanerimitation. Tittar man noga kan man ana de imiterade fanerskarvarna! När byrån var nymålad måste den ha varit förvillande lik en fanerad möbel. Just denna byrå är osignerad, men byråar av Nils Asplind i samma utförande finns på Stockholms slott. Två av dem har påskriften ”målad på asplinds Wärkstad j fahlund”. Asplind fick flera kungliga beställningar och kallade sig därför ”Konglig Hofmålare”.