Dalmålning, 1840

När de välbärgade bönderna byggde ut sina hus med ett extra rum för fest blev dalmålningarna populära som väggdekoration. För första gången var det meningsfullt att kosta på sig en färgrik och dyrbar inredning, eftersom större fönster gav mer ljus och de inbyggda rökgångarna sotade mindre. 

Dalmåleriets storhetstid var 1770–1870. Back Erik Andersson från Leksand var en av många målare som varvade sin tid mellan jordbruk hemma i byn och arbetsresor för att måla i bondgårdar i närbelägna landskap.

dalmalning_0198927.jpg

Dalmålarna hämtade inspiration till sina motiv ur illustrerade biblar, tryckta bilder på lösa pappersblad eller målningar som de såg i kyrkorna. Här ses kungafamiljen omgiven av kurbitsar, de praktfulla blomsterurnorna som är typiska för dalmåleriet. Ordet kurbits kommer från Jona bok i bibeln och beskriver en snabbväxande ricinbuske. Dalmålarna hade på sina arbetsvandringar till Mälardalen sett liknande blommor på holländska kakelplattor i herrgårdarnas kök. Även det äldre måleriet från Hälsingland och i kyrkorna inspirerade.

Denna målning hör till en serie som en bonde i Värmland köpte i utbyte mot en häst 1840. Nordiska museet har 480 dalmålningar i sina samlingar.