Design och konst i utställningen

 

Flertalet konstnärer och designers har varit med och skapat utställningen. Här kan du fördjupa dig i dem och deras arbete.

Utställningsformgivning och grafisk design

MUSEEA

MUSEEA har formgett utställningen och skapat dess grafiska design. Tillsammans med Anastasya Martynova har de även skapat höskulpturerna i utställningen.

MUSEEA är en multidiciplinär plattform för design och curating grundad av designer-duon Sofia Hedman och Serge Martynov. Tillsammans har duon skapat och curerat flertalet utställningar över hela världen. Tillsammans vill de skapa utställningsmiljöer som "uppslukar, inspirerar, sammanför och väcker tankar hos människor".  MUSEEAS projekt drivs enligt dem själva av deras passion att stimulera till samarbete, global inkludering och hållbara konstnärliga metoder. Läs mer om MUSEEA här.

Digital panelsamtal: att gestalta det smältande Arktis

Hur gestaltar man forskning genom konst? Se ett filmat samtal med teamet bakom uställningen från Nordiska museet i december 2020:

 

Filmer

Camilla Andersen

Camilla Andersen har filmat och klippt majoriteten av de filmer som visas i utställningen; Abisko, Arjeplog, Laevas sameby, Nautanen, Svalbard, Island samt Clyde River (som Camilla även producerat).

Camilla Andersen är en dokumentärfilmare och fotograf från Oslo, Norge. Hennes tidigare arbeten belyser sociala och antropologiska frågor relaterade till miljö, sexualitet, natur, genus, och kulturell mångfald. Läs mer om Camilla Andersen här.

Filmerna är producerade med stöd av Nordisk kulturfond. 

Projektioner

David Giese

Isberget

David Giese är en regissör, animatör och musiker från Hägersten i Stockholm. David Giese har tidigare arbetat med bland annat Riksteatern, UR, SF, MTV och Alphaville. Läs mer om David Giese här. 
 

Jesper Wachtmeister 

Taket

Jesper Wachtmeister är en regissör, producent och multimedia-konstnär samt grundare av Solaris Filmproduktion. Jesper Wachtmeister har tidigare skapat projektioner för bland annat Göteborgs konstmuseum, Stadsmuseet och Lunds konsthall. Utöver multimedia-installationer har har skapat filmer som visas på museer och festivaler över världen. Läs mer om Jesper Wachtmeister här.

Konstinstallationer

Anastasya Martynova

Anastasya har skapat korsstygnen och pärlskulpturerna som visas i utställningen. Tillsammans med MUSEEA har hon också skapat höskulpturerna.

Anastasya Martynova är en rysk multi-diciplinär konstnär och designer baserad i London och Barcelona. Anastasya Martynovas uttryck är inspirerat av hantverk, något hon utvecklade under sina studier på London Art School. Hennes verk har tidigare ställts ut på flertalet gallerier i London. Läs mer om Anastasya Martynova här.

Textbearbetning

Johanna Jensen

Johanna Jensen är en textkonsult med bakgrund inom konstvärlden. I sitt arbete verkar hon för "ett konstnärligt klarspråk – ett begripligt och inkluderande språk med konstnärlig integritet". Läs mer om Johanna Jensen här.