Det gick bra idag – tror jag

Lotta 47 år, Malmö

Lottas son har varit i skolan, och han har badat. Hon är lycklig över att dagen flutit på så bra. Andra dagar tröstar och lugnar familjen. De försöker förklara för honom att alla barn måste gå i skolan.

Det har gått bra! Det gick bra på badet också, berättar min sons taxichaufför. Jag är lycklig. Hans pappa har frågat via sms och nu kan jag svara honom. Det är inte bara jag som har gått med en gnagande oro. Kanske ska jag ringa mormor också och berätta att han badat och att taxichauffören sa att det gått bra. Alltså – jag tror att han badat för badbyxorna är våta. Min son, tolv år och med autism och språkstörning, kan inte själv berätta. Han är glad, hungrig och trött när han kommer hem.

Varför denna oro? Han har precis börjat i sin fjärde skola på drygt fyra år. Jag följde med första veckan och då gick det bra, men han är ganska orolig och vill helst åka hem. Skolan verkar bra, med god atmosfär och kunnig personal. Men jag litar inte riktigt på mitt omdöme, jag vill så väldigt gärna att det ska vara så – och att allt ska fungera.

Den förra skolan blev en katastrof, trots att det kändes bra från början. Veckan före jul sa de till mig att sonen inte kunde fortsätta eftersom han mådde för dåligt av att vara där. Han fick stanna hemma och jag skötte mitt arbete hemifrån. Min man tog ledigt när han hade möjlighet, så att jag kunde jobba ifatt. Jag har tur som har människor runt mig som stöttar. Vi hjälper varandra – ändå känner jag mig väldigt ensam.

Vi fixade fram den nya skolan på några dagar och under julhelgerna. Fantastiskt. En psykolog på barn- och ungdomshabiliteringen hjälpte oss. Inte skolan. Men sonens nya skola ligger en timmes väg från vårt hem. Han åker skolskjuts en timme åt vart håll. Jag är så tacksam att han har samma chaufför varje dag, båda vägarna. Han har svårt med förändringar, förflyttningar, nya människor och miljöer.

I helgen hade han ångest. Han kliade upp ett sår i nacken i ett försök att dämpa oron. Han ville inte bada, och sedan ville han inte till skolan. Han har ganska stor koll på vad som ska hända och vet att de simmar på måndagar i den nya skolan. Han hade svårt att somna och vaknade på natten.

Vi tröstar och lugnar, men är tydliga med vad som kommer att hända. Det är skola på måndag, alla barn går till skolan på måndagar, säger vi. Det var en bra morgon i morse, med en kille på gott humör. Det gick bra idag!

Teckenspråk

Lätt svenska

Talspråk

Talspråk - Lätt svenska