Eva Fornåå

Eva Fornåå (f. 1962) är en svensk skulptör bosatt i Motala, Östergötland. Hon har tidigare skapat många offentliga gestaltningar av djur runtom i Sverige. Skulpturerna kännetecknas ofta av att vara lekfullt placerade och inbjudande för besökaren att interagera med. Eva Fornåå har skapat skulpturen av gårdshunden Sickis, som står på museets bakgård.

Tre frågor till konstnären Eva Fornåå

1. Hur var det att gestalta Sickis?

Det var en svår men rolig utmaning. Väldigt mycket mjukt hår som ska gestaltas i hård brons. Jag tyckte det var viktigt att få fram det rastypiska för Svensk lapphund vilket gjorde att jag besökte en kennel för att bekanta mig mer ingående med rasens fysionomi och temperament, de har en man nästan som ett lejon. Vilket fick mig att tänka, om kungar och aristokrati har lejonet som symbol passar det bra att Nordiska museet som är folklivets museum har Sickis. Stolt men med en lekfull glimt i ögat vilket jag försökt få fram i min gestaltning.

2. Vad betyder Sickis för dig?

Utan den fantastiska historien om Sickis hade han varit glömd för länge sedan. Alla som har eller har haft en nära relation till en annan art vet precis vad det handlar om. Han blev en person och personer avlivar man inte och stoppar upp hur som helst. Historien om Sickis betyder i förlängningen att det finns hopp för mänskligheten.

3. Vad hoppas du att framtida besökare kommer att tycka om Sickis?

Jag hoppas att de kommer tycka om Sickis och den tänkvärda berättelsen om honom.