Externa utställningar

Nordiska museet lånar ibland ut utställningar eller föremål till andra muséer. Du ser några av dem här.

Visitors to Versailles
1682 - 1789, Château de Versailles, Frankrike

Med mer än 7 miljoner besökare per år är Versailles ett av de mest besökta historiska platserna i världen. Palatset och trädgårdarna i Versailles har lockat besökare sedan den lilla jaktstuga byggd av Louis XIII förvandlades av Louis XIV till en av de mest fantastiska bostäderna i Europa, öppen för alla enligt kungens vilja. Utställningen berättar om de människor som besökte palatset under dess blomstringsperiod, där ibland Axel von Fersen, där Nordiska museet bidrar med att låna ut von Fersens dräkt.

Från 22 oktober 2017 till 25 februari 2018

Mer info här

 

 

 

 

 

 

 

Krigspel – Konsten att vinna ett krig på Armémuseum, Stockholm

Utställningen är en resa i krigsspelens värld, med fokus på brädspel. Nordiska museet har bidragit med tre spel, bland annat Floods krigsspel och ett samiskt tablut-spel – en strid mellan samer och bönder.

Från 24 februari 2017 till 7 januari 2018

Mer info här

 

 

 

 

The Luther Effect, Protestantism – 500 Years in the World på Deutsches Historisches Museum, Berlin

Som en hyllning till reformationens 500-årsjubileum visar Deutsches Historisches Museum en stor utställning som illustrerar protestantismens globala mångfald och dess påverkan genom historien på Martin-Gropius-Bau i Berlin. Nordiska museet lånar ut fem stycken föremål, bland annat oljemålningar, en tre meter lång spöstock och en samisk brudkrona.

Från 12 april till 5 november 2017

Mer info här

 

 

 

Weather Report, Bundeskunsthalle, Bonn

I ett nära samarbete med Deutsches Museum i München och dess filial i Bonn har Bundeskunsthalle valt ett experimentellt och tvärvetenskapligt tillvägagångssätt för detta aktuella ämne, som kombinerar de olika perspektiven av konstnärliga positioner med kulturhistoria och naturvetenskap. I utställningen visas flera av Nordiska museets oljemålningar av August Strindberg

Från 7 oktober 2017 till 4 mars 2018

Mer info här

 

 

 

 

 

 

Resenärerna på Sjöhistoriska museet, Stockholm

Nordiska museet lånar ut tolv föremål till utställningen Resenärerna som handlar om resenärernas upplevelser på en världsomspännande resa med ett av Svenska Ostindiska Kompaniets fartyg under 1700-talet.

Från 8 oktober 2016 till 31 mars 2020

Mer info här