Här får du följa med in bakom kulisserna och se spännande föremål från utställningarna. Vi ber om överseende med den varierande kvaliteten i bild och ljud, täckningen i vårt stora stenhus varierar under de visningar som gjordes som livesändningar under pandemiåret 2020.
Intendenterna Leif och Aron är i magasinet tittar denna gång närmare på en halvperuk som är ett typiskt exempel från 1820-talets avancerade hårmode.
Intendenterna Jonas och Anna tittar på tre personliga berättelser ur Nordiska museets arkiv om oförklarliga möten med väsen.
Intendenten Karin visar två brädspel i utställningen Arktis– medan isen smälter, ett strategispel från det arktiska området och ett där deltagarna tävlar om att komma först till Nordpolen.
Följ med upp i tornet! Museivärdarna Vera, Malin och Jonas tar dig upp till tornrummet via Nordiska museets vind – dolda rum som vanligtvis inte visas för allmänheten.
Intendenterna Leif och Aron är i hattmagasinet och tittar närmare på Carl Jonas Love Almqvists pärlbroderade huvudbonad för hemmabruk, att bäras till en bekväm rökrock.
Vår bibliotekarie Mathilda och arkivarie Marie bjuder på lättsmält kulturhistorisk spis ur arkiv och bibliotek.
1800-talets superstjärna och dåtidens merchandise. Den 6 oktober i år är 200-årsjubileet för operasångerskan Jenny Linds födelse och Nordiska museet hyllar henne med en pop up-utställning. Utställningsproducent Matti Schevchenko Sandin visar dräkt och föremål ur Nordiska museets samlingar som har tillhört, använts av eller föreställer superstjärnan.
Psykografer, automatskrift och Anden i glaset – i slutet av 1800-talet blev det populärt hos framför allt borgerskapet att ägna sig åt seanser för att på olika sätt nå kunskap och få kontakt med den andra sidan. Man åkallade andarna och bad dem om svar på olika sätt. I Nordiska museets arkiv finns berättelser om hur det här kunde gå till. I vår serie Träffa experten följer vår arkivarie Marie Steinrud spåren efter kontakter med den andra sidan.
Forskningsarkivarie Marie tar med dig på en unik titt in i Nordiska museets arkiv. Här finns 5,5 hyllkilometer handlingar och cirka 6 miljoner bilder som alla berättar en historia. I de prydligt instoppade lådorna och pärmarna gömmer sig spår av verkliga människors liv, sparade för all framtid.
Längst ned i museet hittar vi konservatorsateljén, där vi träffar konservatorn Billy. Här får vi bland annat veta mer om vilka verktyg en konservator använder och vilken typ av föremål som är svårast att konservera. (Ljudet i videon brusar tyvärr lite pga dålig täckning, vi ber om överseende med detta).
Intendenterna Helena och Marianne visar klänningar, dräkter och uniformer ur det kvinnliga 1950-talsmodet.