Först medicinerna, sedan cykeln till skolan

Sofia 19 år, Kalmar

Sofia måste ägna mycket tid åt sin sjukdom, särskilt på morgonen. Annars lever hon som andra.

Vaknade innan klockan ringde. Steg upp och kollade ut genom fönstret. Fint väder. Alltid bra för humöret. Jag mår alltid bättre av fint väder. Dessutom hade jag sovit bra, inte vaknat av hostan, vilket jag gjort de senaste nätterna.

Gick ut i vardagsrummet i vår lägenhet. Min och min sambos. Gick vidare till köket. Började rota fram grejer ur skåpen. Medicin. Kanyler. Sprutor. Allt ska fixas och blandas. Mätas och plockas fram. Samlade ihop det jag behövde och begav mig till soffan. Satte igång TVn och började inhalera.

Fyrtiofem minuter senare var jag klar. Då hade jag fått i mig mina mediciner – och då var det dags att vara som alla andra. Dusch. Mat. Sminka sig. Klä på sig. Stressa omkring. Gå ut. Slänga soporna. Hämta cykeln. Ta sig till skolan. Det var dags för redovisning av mitt projekt som jag jobbat med i några veckor.

Folk hostade runt omkring mig. Jag kände lite rädsla över alla som verkade sjuka. Men jag var ju redan där. Fanns inget jag kunde göra åt det. Så var det min tur. Jag gick fram till datorn. Startade min presentation och höll min redovisning. Ingen kunde se att jag var sjuk. Jag hostade inte mer än någon annan. Jag såg inte undernärd ut. Jag orkade andas. Jag var som alla andra. Trots att jag inte är som alla andra.

Jag har CF, cystisk fibros. Mycket av min tid går åt till att inhalera mediciner och att göra min andningsgymnastik. Sedan är det tabletter som ska kommas ihåg. Helst ska jag orka, och hinna, att träna också. Ibland har jag det mycket tuffare än andra. Men ändå ska jag inte klaga. Jag har en osynlig sjukdom. Ingen som träffar mig tror att jag är sjuk. Det är i och för sig både positivt och negativt. Positivt eftersom ingen dömer en. Negativt för att det är svårt för andra att förstå.

Jag har lärt mig leva med sjukdomen. Jag har tagit mig igenom grundskolan. Tagit studenten med humöret på topp. Skaffat sommarjobb. Flyttat ihop med min fästman. Börjat på universitet. Klarat av min första kurs. Livet går vidare även om man är sjuk. Även om man tycker livet är orättvist.

Jag har CF, men jag låter inte sjukdomen förstöra för mig. Jag förstör snarare för sjukdomen.

Teckenspråk

Lätt svenska

Talspråk

Talspråk - Lätt svenska