Från eufori till utmattning

Angela 66 år, Karlskrona

En del dagar känner sig Angela stark och full av ork. Just de dagarna brukar följas av svåra migränanfall. Efteråt är hjärnan trött.

Jag vill berätta om en ”euforiadag”. En dag som genomsyras av välbefinnande och en djup känsla av att allt är rätt, att allt är riktigt bra. En ganska trevlig upplevelse, även om jag vet att det oftast är tecken på kommande migränanfall.

Dagar som den här känner jag enorm energi och vakenhet, jag kan få en hel del gjort. Jag vaknade tidigt och satte igång tvättmaskinen. Sedan rengjorde jag badrummet ordentligt, bakade äppelkaka i långpanna och svarade på e-post. I stort sett var jag igång hela dagen fram till läggdags klockan elva. Det var skönt att lägga sig i en renbäddad säng. Jag kände mig nöjd med alla dagens aktiviteter.

Så vaknade jag mitt i natten. Jag kände migränsmärtan pulsera på vänster sida av huvudet och mådde illa. En tablett skulle ge smärtlindring, hoppades jag. Det kändes bättre efter en halvtimme, men smärtan var fortfarande aggressiv. När morgonen kom ringde jag min tandläkare och avbokade besöket klockan fyra. Jag brukar be om att få komma så sent som möjligt till tandläkare, läkare eller frissa. Då har de lättare att hitta någon annan om jag måste avboka min tid.

Smärtan avtar så småningom – efter minuter, timmar eller dagar. För mig är dagarna efter ett migränanfall fyllda med en blandning av lättnad och mental utmattning. Mitt huvud är ömt och hjärnan trött.

Teckenspråk

Lätt svenska

Talspråk

Talspråk - Lätt svenska