Guldägget till Ränder, rytm, riktning

I oktober 2013 öppnade Nordiska museet utställningen Ränder, rytm, riktning, en historisk resa om rändernas betydelse i våra liv. Stockholm Design Lab tog fram ett visuellt uttryck för både utställningen och den bok som Nordiska museets förlag samtidigt släppte. Nyligen belönades designen med det prestigefyllda Guldägget.

Utställningen baseras på en idé av de välkända formgivarna Tom Hedqvist och Synnöve Mork som tillsammans med Nordiska museet har valt ut olika sorters ränder både bland de 1,5 miljoner föremål som finns i museets samlingar och andra ränder runt omkring oss. Flera hundra föremål har valts ut, alltifrån det vardagliga till det exklusiva, på längden och tvären, ur många olika perspektiv. I utställningen samsas gamla ränder med nya, från 1700-talet och framåt.

Samtidigt som utställningen öppnade släppte Nordiska museets förlag en antologi med Susanne Helgesson som redaktör. Boken är ett fördjupandeoch bildrikt verk där inblick i rändernas historia, betydelse och sammanhang ges liksom förståelse för hur denna enkla forms betydelse har skiftat.

Mer om Guldägget

Mer om Stockholm Design Lab

Utställningen

rander_utstallning_nma.0063701_06.jpg

Utställningen Ränder, rytm, riktning vill överraska och ge en aha-upplevelse av att vi faktiskt är omgivna av, utsatta för och kanske till och med beroende av ränder i våra liv.

Besök utställningen

Boken

rander-bok_1030444.jpg

Antologin Ränder, rytm, riktning belönades nyligen för sin formgivning av Svensk bokkonst. Läs mer och köp boken i Nordiska museets webbutik.

Läs mer