Ingrid, 13 år

"Jag får inte läsa på läxan förrän på kvällen"

Jag heter Ingrid Hagberg är 13 år och går i 7:e klass. Min pappa heter Emanuel Hagberg och är 49 år, min mamma heter Margareta Hagberg och är 39 år. Min äldsta bror heter Ingmar. Han är 15 år. Min syster Signe är 11 år gammal. Min yngste bror heter Gunnar och är 6 år. Min far är jordbrukare.

Mitt hem ligger i en vacker bygd. Ingen sjö finns i närheten, men skogar är det gott om. Vi har 4 km till närmaste landsväg. 2,5 mil till järnvägsstationen. Till kyrkan har vi 10 km. Vi har en bra stuga. På nedre våningen är det 2 rum och kök, på övre våningen är det 2 rum. 

Mamma sköter hushållet både vinter och sommar. När pappa och Ingmar kommer från skogen och vi kommer hem från skolan äro vi så hungriga. Vi få då oftast potatis, grönsaker och kött eller fisk till. Min äldsta bror går i fortsättningsskolan i Uddheden och cyklar hem varje eftermiddag.

När jag kommer hem från skolan måste jag hjälpa mamma med middagsdisken, bära in ved och vatten. På kvällen är jag med i ladugården och mjölkar korna. Ibland, när mamma är borta, då sköter jag ladugården själv. Jag får inte läsa på läxan förrän på kvällen.


Berättat av

Ingrid Hagberg 13 år, Ängens skola, Gräsmark, Värmland.
Berättelsen är en del av skolinsamlingen Mitt hem från 1942, där 1742 barn runt om i Sverige skildrade sina hem och sina liv.

Klicka här för att komma till minnen.se, där du kan se Ingrids och fler barns berättelser från insamlingen.
Nordiska museet och UR gör en digital insamling tillsammans med dagens skolbarn. Vill du och din klass delta? Klicka här för att läsa mer.