Jag kunde klara mig själv

Victoria 29 år, Göteborg

När Victoria var 18 år flyttade hon långt bort till sin stora kärlek. Föräldrarna stöttade men lät henne ta ansvar för det praktiska. Skolan tyckte inte att flytten var någon bra idé.

Under tonåren engagerade jag mig i organisationen Unga Synskadade. När jag skulle fylla 17 år snubblade jag över vad jag då trodde var livets stora kärlek. Hela livet vändes upp och ner. Skolan var inte längre det främsta i tillvaron. Istället var det känslan av att varje dag vänta på brev som dröjde eller e-post som fastnat någonstans. Och lyckan över att slutligen kunna träffas – igen. Han var några år äldre än mig, jag bodde i östra Sverige och han på västkusten.

Vi blev tillsammans när våren precis övergått i sommar. När så vintern började göra sig påmind hade en tanke slagit rot: Jag skulle flytta! Följande år skulle jag fylla 18 och som alla vet får man göra vad man vill samma dag som man blir vuxen. Jag stötte och blötte tankarna på telefon med min käraste, och var väldigt nervös och spänd över hur mamma och pappa skulle reagera kvällen då jag offentliggjorde planen. Jag minns min förvåning och lättnad över att de inte sa nej.

Kanske trodde de att jag snart skulle ändra mig, men jag stod fast vid mitt beslut. Och de motsatte sig inte flytten i fortsättningen heller. Min gymnasieskola, däremot, tyckte att det var en dålig idé. Så här lät det ungefär: Vi har ju lagt ner extra resurser och särskild schemaläggning på dig. Fundera innan du offrar hela sista året av gymnasiet. Du kan väl lika gärna flytta när skolan är slut?

Men flyttplanerna låg fast. Jag tog kontakt med den nya gymnasieskolan. Där var de positiva och intresserade av att hitta bra lösningar. Själv utgick jag ifrån att jag som alla andra gymnasieelever faktiskt måste kunna byta skola före studenten. I juni lämnade jag min stora, härliga familj och det nya äventyret kunde börja. Min älskade mamma skjutsade mig till flyget, mina saker skulle komma lite senare.

Under bilresan berättade hon varför hon inte hjälpt mig så mycket med flytten. Hon ville se att jag klarade av att flytta på egen hand. Långt senare har hon sagt till mig att alla måste få göra sina egna misstag. Den inställningen har lagt grunden till min personliga utveckling och min självständighet.

Teckenspråk

Lätt svenska

Talspråk

Talspråk - Lätt svenska