Julstämning på Nordiska museet

Från första advent strålar vår pampiga julgran i Stora hallen. Välkommen till en stor upplevelse i stämningsfull inramning, alla dagar fram till 9 januari!

Se stans ståtligaste gran

Årets sju meter höga gran är tidlöst elegant, klädd i hundratals handgjorda dekorationer i guld och plisserat med inspiration från utställningen Nordens Paris och salongen på NK:s Franska damskrädderi.

Från granen kan du blicka upp mot en arktisk vinterhimmel och vandra in i isberget i utställningen Arktis – medan isen smälter. Ta sista chansen att se utställningen Folkkonst och inspireras av färg, form och mönster i 500 föremål som illustrerar livets högtider, vardagens slit och skapandets glädje.

Till utställningar

En stor klädd julgran strålar i Stora hallen på Nordiska museet

Njut julens och vinterns smaker 

I restaurangen i Stora hallen och lilla stämningsfulla Lusknäppen på bakgården finner du allt som hör adventsfika till liksom vintoddy, must, julöl och smårätter som sillinläggningar och gubbröra.

Till Nordiska museets restaurang och Lusknäppen

Handla hantverk i Museibutiken

Här finns böcker, papper, vardagsvaror, nordiskt hantverk och klassiska och vintage dekorationer för säsongen. 

Till Museibutiken

Skapa unika klappar: Julklappsverkstad 12 och 15 december

Vi skapar personliga klappar med inspiration från dekorationerna i årets gran den 12 och 15 december i Nordiska museets ateljé. För barn från 8 år i vuxens sällskap.

Till Julklappsverkstaden

 

Foto: Alexander Assal/Nordiska museet

 

Jullov 27 december–9 januari

Utforska ett enormt isberg eller festmat från 1500-talet, gör en resa i tiden i Lekstugan och Tidsvalvet och lös uppdrag och mysterier i vårt palatslika museum på jullovet.

Till jullovsprogrammet

Se filmklipp om julens traditioner och företeelser

Hur kom adventskalendern till, hur håller du gårdstomten på gott humör och vem får vara lucia? Museets personal berättar.

Till spellistan på youtube

Julpyssla med Nordiska museet

Så gör du stiligaste stjärnan, proffsiga pepparkakor med fönster och flätor, kreativa kransar och snällare nyårssmällare. 

Till spellistan på youtube