Julstämning på Nordiska museet

Från första advent strålar vår pampiga julgran i Stora hallen. Välkommen till en stor upplevelse i stämningsfull inramning, alla dagar fram till 8 januari!

Se stans ståtligaste gran

Varje jul står en gran med imponerande höjd och hundratals dekorationer i Stora hallen. I år skapar illustratören och konstnären Siri Carlén dekorationerna och en gran som strålar av gästfrihet och värme. Hon har valt att skapa hängen i form av porträtt som befolkar granen. Det blir ett varierat och färgstarkt persongalleri som välkomnar alla besökare till Nordiska museet.

Från granen kan du blicka upp mot ett nordiskt landskap, göra en visuell drömresa genom reseaffischernas Norden och vandra in i isberget i utställningen Arktis – medan isen smälter.

Till utställningar

Skapa julhängen med Siri Carlén

Skapa ditt eget porträtt som hänge till granen tillsammans med Siri vid långbordet i Stora hallen första och tredje advent.

Till workshopen

​Julhänge av Siri Carlén i begränsad upplaga

Siri Carlén skapar en begränsad upplaga julhängen exklusivt för Nordiska museet som du kan köpa i Museibutiken under december. Alla intäkter går oavkortat till Refugees Welcome Stockholm.

En stor klädd julgran strålar i Stora hallen på Nordiska museet

Stämningsfulla toner på första advent och julafton

Martin Al Khalili ackompanjerar ditt besök på första advent och julafton med jazzig och klassisk julmusik från flygeln 12.00–15.00.

Mer om Martin

Fixa årets julklapp på en Stick-aw

Ett hemstickat plagg är Årets medvetna julklapp och Årets julklapp. Är det på vår stick-aw den 7 december som du kommer igång eller blir klar med klappen?

Till Stick-aw

Luciakonsert

Upplev ett intimt luciafirande i 24 meters takhöjd när Lilla kören gästar Stora hallen på luciadagen. Ingår i ordinarie entré.

Till Luciakonserten

Njut julens och vinterns smaker 

I restaurangen i Stora hallen finner du allt som hör adventsfika till liksom must, julöl och smårätter som gubbröra och skagenröra.

Till Nordiska museets restaurang

Handla hantverk och pyssla i Museibutiken

Här finns böcker, papper, vardagsvaror, nordiskt hantverk och klassiska och vintage dekorationer för säsongen. Dessutom Siri Carléns julhängen i begränsad upplaga exklusivt för Nordiska museet.

Missa heller inte vårt pysselbord där du under alla vardagar kan testa ett av kreatören och fotografen Sofia Vusir Janssons DIY-pyssel från hennes nyutkomna bok Hidden winter om kreativitet för vintern. Bokens bilder är fotograferade i Nordiska museets kulturhistoriska miljöer, du hittar den förstås i Museibutiken. Vi använder främst återbrukat eller överblivet material vid pysselbordet.

Till Museibutiken

Jullov 24 december–8 januari

Utforska ett enormt isberg, gör en resa i tiden i Lekstugan och Tidsvalvet och lös uppdrag och mysterier i vårt palatslika museum på jullovet.

Till jullovsprogrammet

 

Foto: Alexander Assal/Nordiska museet

 

Se filmklipp om julens traditioner och företeelser

Hur kom adventskalendern till, hur håller du gårdstomten på gott humör och vem får vara lucia? Museets personal berättar.

Till spellistan på youtube

Julpyssla med Nordiska museet

Så gör du proffsiga pepparkakor med fönster och flätor, stiligaste stjärnan, kreativa kransar och snällare smällare. 

Till spellistan på youtube