Källor till månadens föremål augusti 2014

Läs blogginlägget

Spelregler som hör till sällskapsspelet NM.0301645+ (se även NM.0233866 samt NM.0327582, flera ex av samma spel finns i samlingarna)

Holm, Ingvar: Från Baudelaire till första världskriget, del VI i Bonniers allmänna litteraturhistoria, red. N E Tigerstedt, Stockholm 1971.

Höglund, Björn: Alla spelar spel. Sällskapsspelens historia. Lund Historiska Media, 2009.

Jorden runt på 80 dagar. http://www.ne.se/lang/jorden-runt-på-80-dagar, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-07-09.

Verne, Jules: Jorden runt på 80 dagar (fransk äventyrsroman som har utkommit på många språk och i olika versioner sedan den första utgåvan 1873).

Nordiska museets leksakssamling innehåller tusentals spel, varav de flesta är från de senaste tvåhundra åren. Några exempel på äldre spel som inkom tidigt till Nordiska museet är bräd- och kortspel, spelbord, tärningar och spelmarker. Samlingen har senare utökats med många olika sorters sällskapsspel som är både underhållande och allmänbildande.

I början av november 2014 öppnar en tillfällig utställning med ett mindre urval av spel från 1600-talet till idag.  Syftet är att uppmuntra till funderingar kring lekens och spelandets betydelse i samspelet mellan människor.