Lappar underlättar vardagen

Jessica 21 år, Sandviken

I tonåren fick Jessica stroke. Med en rad knep kan hon hantera vardagen och parera tröttheten. Utan dem fungerar det inte.

Kroppen är så tung att jag får huvudvärk. Jag har sovit tretton timmar, men är inte det minsta utvilad. Det spelar ingen roll om jag sover i en hård säng, mjuk säng, på golvet eller i en soffa.

Arbetsförmedlingen ligger inne i stan. Jag ska dit på möte med min handläggare. Det betyder att jag måste förbereda mig mentalt minst sju dagar i förväg. Annars blir det alldeles för läskigt att gå genom dörren och ut i trapphuset.

Jag måste gå till bussen i god tid, trots att det bara tar fem minuter till hållplatsen. Jag kanske ramlar, eller så blåser det ute och benet börjar trilskas. Kanske har jag räknat fel och det tar tio minuter istället för fem? Därför går jag tjugo minuter i förväg.

Visst, jag kan ta färdtjänst. Men jag försöker intala mig själv att jag är mer normal om jag tar bussen – mindre handikappad. För jag var ju inte handikappad mina första sexton år, innan jag vaknade upp efter en stroke och hade blivit förlamad.

Jag har utvecklat ett system för att kontrollera de osynliga funktionsnedsättningarna, koncentrationssvårigheterna och uppmärksamhetsstörningen. Om vardagen ska fungera och jag ska klara av att göra och minnas olika saker så måste jag använda mina knep.

Det handlar bland annat om att skriva lappar. Var jag lägger lapparna är en viktig del av systemet – en ficka för varje utvald sak. I väskan är varje enskilt fack lika viktigt som varje ficka på byxorna eller i jackan. Ibland skriver jag direkt på kroppen för att inte riskera att glömma bort var jag lagt en lapp. Om någonting ligger fel exploderar jag av ilska, utan att förstå varför. Då tar det lång tid att hitta det jag letar efter.

Efter mötet på arbetsförmedlingen är jag trött. Jag är på vad jag kallar för hjärntrötthetsnivå tre. Då börjar jag bli apatisk. Oftast orkar jag inte ens öppna munnen för att prata. Jag sitter i timmar och bara stirrar framför mig. Även om det behövs dammsugas hemma och jag inte handlat mat på länge, kan jag omöjligt göra det idag. Flera stora projekt på samma dag orsakar mental och kroppslig kollaps.

Jag är 21 år och har levt som strokepatient i fem år. Och jag är vad man kallar normal.

Teckenspråk

Lätt svenska

Talspråk

Talspråk - Lätt svenska