Mitt liv: Digital insamling för skolan

Mitt liv är en rikstäckande, digital insamling för elever i grundskolan, startad av Nordiska museet och UR i samverkan och särskilt riktad till mellanstadiet. På ett liknande sätt som i Nordiska museets insamlingsprojekt Mitt hem från 1942 får barnen lämna in berättelser om sitt eget liv, som en hälsning till framtiden.

Insamlingen blir en del av Nordiska museets samlingar, där materialet kommer att finnas tillgängligt för framtidens forskare. Insamlingen genomförs och presenteras på  mittliv.minnen.se.

Blir din skolklass Årets skaffare?

Nordiska museets samlingar byggdes upp för nästan 150 år sedan av Artur Hazelius och en rad frivilliga medhjälpare som samlade in föremål, minnen och berättelser för att bevara dem från glömska. Artur Hazelius kallade sina medhjälpare för "skaffare".

Nordiska museet och UR utser två skolklasser som särskilt väl hjälpt till att spara sin samtid för framtiden till Årets skaffare. Priset delas ut med start 2021 i maj till de två skolklasser som får utmärkelsen. Men alla bidrag sparas för framtiden i Nordiska museet samlingar, varje elev och varje berättelse är viktig!

Viktiga datum:

• Årets skaffare 2021: skicka in samtliga bidrag senast den 28/2. Prisutdelning i maj 2021.
  • Årets skaffare 2022: Insamling från 1/3 2021 till och med 28/2 2022. Prisutdelning i maj 2022.
  • Årets skaffare 2023: Insamling från 1/3 2022 till och med 28/2 2023. Prisutdelning i maj 2023.

Mitt hem 1942

Insamlingen är inte den första som Nordiska museet och UR gör tillsammans. I slutet av september 1942 presenterades en ny pristävling i den svenska skolradion: Beskriv ditt hem! Tävlingen var ett sam­arbete mellan Skolradion (nuvarande UR) och Nordiska museet.

Tusentals skolbarn deltog i insamlingen som ägde rum 1942, i skuggan av andra världskriget. Här skildrade barnen sina hem och sina liv med detaljerade teckningar, foton och handskrivna dokument. Det var inte ovanligt att barnen arbetade efter skolan, behövde be om lov för att göra läxan och hade kaniner hemma, främst som mat.

Föreläsning om insamlingarna i UR Samtiden

I UR Samtiden om barnens historia på Nordiska museet berättar Nordiska museets Sven Rentzhog om den pågående insamlingen Mitt liv och Maria Maxén om insamlingen Mitt hem 1942. Inslagen är producerade av UR Samtiden i samarbete med Nordiska museet.

Artur Hazelius och hans skaffare

I den här filmen får du höra berättelsen om skaffarna och hur Nordiska museet kom till.