Mitt liv är en rikstäckande, digital insamling för elever i grundskolan, särskilt riktad till mellanstadiet. På ett liknande sätt som i Nordiska museets insamlingsprojekt Mitt hem från 1942 får barnen lämna in berättelser om sitt eget liv, som en hälsning till framtiden.
Insamlingen blir en del av Nordiska museets samlingar, där materialet kommer att finnas tillgängligt för framtidens forskare. Insamlingen genomförs och presenteras på mittliv.minnen.se.
Nordiska museets samlingar byggdes upp för nästan 150 år sedan av Artur Hazelius och en rad frivilliga medhjälpare som samlade in föremål, minnen och berättelser för att bevara dem från glömska. Artur Hazelius kallade sina medhjälpare för "skaffare".
Nordiska museet utser två skolklasser som särskilt väl hjälpt till att spara sin samtid för framtiden till Årets skaffare. Priset delas ut med start 2021 i maj till de två skolklasser som får utmärkelsen. Men alla bidrag sparas för framtiden i Nordiska museet samlingar, varje elev och varje berättelse är viktig!
Viktiga datum:
Insamlingen är inte den första som Nordiska museet och UR gör tillsammans. I slutet av september 1942 presenterades en ny pristävling i den svenska skolradion: Beskriv ditt hem! Tävlingen var ett samarbete mellan Skolradion (nuvarande UR) och Nordiska museet.
Tusentals skolbarn deltog i insamlingen som ägde rum 1942, i skuggan av andra världskriget. Här skildrade barnen sina hem och sina liv med detaljerade teckningar, foton och handskrivna dokument. Det var inte ovanligt att barnen arbetade efter skolan, behövde be om lov för att göra läxan och hade kaniner hemma, främst som mat.
I UR Samtiden om barnens historia på Nordiska museet berättar Nordiska museets Sven Rentzhog om den pågående insamlingen Mitt liv och Maria Maxén om insamlingen Mitt hem 1942. Inslagen är producerade av UR Samtiden i samarbete med Nordiska museet.