Mitt liv är en rikstäckande, flerårig digital insamling för elever i grundskolan, startad av Nordiska museet och UR i samverkan och särskilt riktad till mellanstadiet. På ett liknande sätt som i Nordiska museets insamlingsprojekt Mitt hem från 1942 får barnen lämna in berättelser om sitt eget liv, som en hälsning till framtiden.
Insamlingen blir en del av Nordiska museets samlingar, där materialet kommer att finnas tillgängligt för framtidens forskare. Insamlingen genomförs och presenteras på mittliv.minnen.se.
”Mitt liv” har så här långt genererat 2818 inskickade bidrag som alla sparas för framtiden i Nordiska museets samlingar.
"Mitt liv" var en av finalisterna till Årets pedagogiska pris 2021. Genom pristävlingen "Årets pedagogiska pris" lyfter FUISM, Föreningen för pedagogisk utveckling i svenska museer, varje år fram angelägna och framgångsrika pedagogiska verksamheter som bedrivs på svenska museer och kulturinstitutioner. Här kan du läsa mer om de tre finalisterna och hur processen fram till valet av vinnare ser ut: Till FUISM.se
Första året med Mitt liv kom att dokumentera barns upplevelser mitt i en pandemi. Sammanlagt fick insamlingen under året in 1326 inskickade bidrag från 104 skolor i olika delar av Sverige och även från svenska skolor runt om i Europa. För att kunna ta del av alla spännande berättelser har vi tagit fram en interaktiv karta, där vem som helst kan ta del av skildringar i uppgiften ”En dag i mitt liv”.
Nordiska museets samlingar byggdes upp för nästan 150 år sedan av Artur Hazelius och en rad frivilliga medhjälpare som samlade in föremål, minnen och berättelser för att bevara dem från glömska. Artur Hazelius kallade sina medhjälpare för "skaffare". Nordiska museet och UR utser två skolklasser som särskilt väl hjälpt till att spara sin samtid för framtiden till Årets skaffare.
Priset delades ut för första gången 4 maj 2021 till klass 5A i Rörsjöskolan, Malmö, och klass 5A i Brotorpsskolan, Bagarmossen. Vinnare år 2022 blev klass 4–6 i Valstads skola i Tidaholms kommun och klass 3–4 i Yngsjö skola i Kristianstads kommun. Men alla bidrag sparas för framtiden i Nordiska museet samlingar, varje elev och varje berättelse är viktig!
En dag i mitt liv
Mitt hem
Människorna i mitt liv
Mitt liv 2050
Jag brukar hjälpa till hemma med disken och att städa. Jag brukar också plocka äpplen i typ en timme för att vi har sju äppelträd så man kan nog förstå att jag plockar varje dag. Jag brukar göra mina läxor runt 16:00 till typ 17:30 det tycker jag är väldigt roligt. Sen brukar jag spela Fortnite med en kompis som bor i Sundsvall.
Mitt liv i mitt hem är ganska enkelt. Vi har en diskmaskin en tvättmaskin en robot som dammsuger och tvättar golvet åt oss och en robotgräsklippare. Så vi inte behöver göra något av det. Vi har också fyra tv så vi alla i min familj kan kolla på vilken film vi vill.
Min bästa vän heter Deniz och är född i Turkiet (hela min familj är från Turkiet alltså jag med). Men han bor i Paris och jag bor i Stockholm). Det finns ett virus som heter Coronaviruset. Han får inte gå ut från sitt hus och alla måste vara i sitt land tills viruset är slut.
På 1940 talet så trodde man att det skulle finnas flygande bilar 2020 men tyvärr så har vi inte det nu men det hade varit coolt! Min idag så har vi istället elbilar som både är bra för vår miljö och dom är coola dom med. Eftersom vår teknologi går snabbt fram 2020 och så tror jag att världen överlag kommer vara mycket utvecklad om 30 år. Jag tror att det kommer finnas hus som bara är gjorda av glas, att det kommer att vara en vanlig sak då att ha glashus. Och sen tror jag att nästan alla hus kommer ha solceller på byggnaderna.
Insamlingen är inte den första som Nordiska museet och UR gör tillsammans. I slutet av september 1942 presenterades en ny pristävling i den svenska skolradion: Beskriv ditt hem! Tävlingen var ett samarbete mellan Skolradion (nuvarande UR) och Nordiska museet.
Tusentals skolbarn deltog i insamlingen som ägde rum 1942, i skuggan av andra världskriget. Här skildrade barnen sina hem och sina liv med detaljerade teckningar, foton och handskrivna dokument. Det var inte ovanligt att barnen arbetade efter skolan, behövde be om lov för att göra läxan och hade kaniner hemma, främst som mat.
I UR Samtiden om barnens historia på Nordiska museet berättar Nordiska museets Sven Rentzhog om den pågående insamlingen Mitt liv och Maria Maxén om insamlingen Mitt hem 1942. Inslagen är producerade av UR Samtiden i samarbete med Nordiska museet.