Nordiska museets ateljé

Vill du och din klass skapa genom återbruk med inspiration från historien? Nordiska museets ljusa ateljé erbjuder skolor kreativa workshops där hållbar skaparglädje flödar. Vi hämtar smarta tips och kloka idéer från de spår som historien lämnat efter sig. Ateljén öppnar hösten 2020.

Teman för Nordiska museets workshops varierar efter säsong, utställning eller aktuella ämnen. De röda trådarna är hantverk, återbruk och hållbarhet – självklart med Nordiska museets otroliga samlingar som inspirationskälla. Ull, trä och metall är exempel på material som finns att arbeta med. Här finns också ett fullt utrustat kök, två stora bord och möjlighet att visa film och bildspel.

Ateljén går att boka som ett komplement till ett skolbesök i Tidsvalvet.

 

Foto: Sofia Jansson

Workshops för skolor

Ull

Under workshopen ges eleverna möjlighet att prova på att karda och sedan tova ull till en liten rund kula.
Klassens alla kulor sätts samman till en mobil som kan pryda klassrummet. Om man tröttnar på mobilen kan man lätt återvinna kulorna till något annat användbart, t.ex. att pryda nyckelringen med eller att använda som stressboll.  

Metall

Under workshopen får varje elev prova på att böja ståltråd till en användbar visp eller en praktisk krok. Det var sådant som luffarna ofta försörjde sig på att göra.

Trä

Under workshopen slöjdar vi en rörelseleksak med inspiration ut museet samlingar. Av en tunn pinne och en rund träplatta tillverkas en enkel snurra, eleverna får sedan måla den i olika färgfält och upptäcka vad som händer med färgerna när de snurrar. Eleverna får i denna workshop prova på att tälja och borra.  

Återbruk

Lappa och laga eller slänga – det är frågan! Under workshopen får eleverna tips och idéer om hur de kan ta hand om sina kläder så de får ett längre liv.
Ta gärna med en T-shirt eller något annat klädesplagg som behöver lagas.  

 

Kopplingar till läroplanen

Slöjd årskurs 3

  • Utforskande av materialens, redskapens och verktygens möjligheter.
  • Några slöjdmaterials ursprung, till exempel ull och svenska träslag.

Slöjd årskurs 4–6

  • Undersökande av olika materials och hantverksteknikers möjligheter.
  • Resurshushållning, till exempel genom reparationer och återanvändning av material.

Priser och bokning

Ett besök i Tidsvalvet med Ateljén för din klass kostar 1800 kr.

Under besöket delas er klass in i två grupper, där den ena gruppen får spendera tid nere i Tidsvalvet under tiden den andra gruppen arbetar i Ateljén. Efter 30 minuter byter grupperna med varandra, så att alla ska få spendera tid både i Ateljén och Tidsvalvet.

 

Skicka en förfrågan om skolbesök