Nu kan jag prata fritt

Richard 20 år, Halmstad

Med sina nya hjälpmedel kan Richard skriva utan att ta hjälp från assistenterna. Via talsyntesen pratar han själv med sina kompisar, utan att behöva censurera sig.

Jag är en kille på 20 bast som kommer från Halland. Sedan några år läser jag IT på en folkhögskola i Skåne. Det allra bästa som hänt här är att jag har fått ett tangentbord med inbyggd mus.

Jag kan använda datorn helt själv utan någon hjälp av min assistent. Det är himla skönt att kunna skriva vad man vill på Facebook utan att behöva använda någon annans fingrar. Jag behöver hjälp alla dygnets timmar – är aldrig själv förutom på toa.

I somras fick jag en liten dator med talsyntes, så nu kan jag uttrycka mig fritt med mina kompisar. Tidigare hade jag en bokstavstavla. Jag pekade på bokstav efter bokstav och assistenten var min röst. Då fick man censurera sig lite.

Idag kom min assistent in strax efter sju och löste av nattassistenten. Efter sedvanliga morgonbestyr gick vi (hm, jag sitter i manuell rullstol) ner till matsalen för lite frukost (ja, inte jag, för jag har sondnäring).

Klockan nio börjar skolan och idag står det språkverkstad på schemat. Jag fick i uppgift att skriva om vad jag gör idag. En fotolektion ska jag hinna med också. Gillar det skarpt eftersom jag har en egen fin systemkamera.

Lunchrasten är en och en halv timme lång. Det kan bli smått stressigt ibland eftersom jag ska hinna med att fixa en del medicin, gå på toa – och helst spela lite fotbollsspel på TVn också. I alla fall ska jag titta lite på TV. I eftermiddag har jag IT och då ska jag nog arbeta med min hemsida. Vet inte vad som händer ikväll förutom att jag ska spela boccia halv åtta.

Teckenspråk

Lätt svenska

Talspråk

Talspråk - Lätt svenska