Ny chef utsedd för Stiftelsen Nordiska museet

Sanne Houby-Nielsen blir ny chef, styresman, för Stiftelsen Nordiska museet i Stockholm och tillträder i februari 2015.

Sanne Houby-Nielsen kommer närmast från Statens museer för världskultur där hon började som överintendent och chef i maj 2010. Innan dess var hon museichef för Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet, båda i Stockholm.

Sanne Houby-Nielsen har tidigare varit ledare för den Konglige Afstøbningssamling på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn och har en FD i klassisk arkeologi från Danmark.

Nordiska museet är Sveriges största kulturhistoriska museum, med uppgift att samla, vårda och visa föremål och bilder om liv och arbete i Sverige från 1520 till idag. På museet på Djurgården i Stockholm visas utställningar med bland annat kläder och mode, textilier, möbler och boende, smycken, traditioner, folkkonst, leksaker och fotografi. Museet har omfattande samlingar bestående av föremåls- och fotosamlingar, arkiv, bibliotek, kulturmiljöer och trädgårdar. Till Stiftelsen Nordiska museet hör Julita gård i Södermanland, Tyresö slott, Svindersvik i Nacka och Härkeberga kaplansgård utanför Enköping.

–Efter en gedigen rekryteringsprocess är det glädjande att kunna presentera Sanne Houby-Nielsen som ny styresman för Nordiska museet och jag hälsar henne varmt välkommen, säger ordföranden i Stiftelsen Nordiska museets nämnd, Lars O Grönstedt.