Ragnhild Olsson

På 1960-talet började Ragnhild Olsson som meddelare åt Nordiska museet. I hennes frågelistsvar och fria uppteckningar finns många fina illustrationer som levandegör texten. Hennes beskrivningar uppskattades mycket av museet och 1974 tilldelades hon Hazeliusmedaljen. I samband med det togs fotografiet ovan.

Den fina teckningen är en av illustrationerna till Ragnhild Olssons beskrivning av sin barndoms lekar och spel (Nm 31). Dockan heter Sissa och tillhörde hennes lillasyster Margeth.

På fotografiet från 1911 finns även hennes storebror Magnus och storasyster Magnhild. Ragnhild, som alltså var näst yngst, står längst till höger på bilden. Hon föddes 1902 och hon och syskonen växte upp i Höganäs. Tillsammans med Margeth kom Ragnhild så småningom att sköta hemmet åt sin far, tullmästare M. Olsson och hans ogifta syster och bror. Fastern var barnmorska och farbrodern hade rak- och frisörsalong. Från frisörsalongen hade Ragnhild många minnen som hon har berättat om i sina memoarer. Under senare år arbetade Ragnhild med att brodera åt en konstnärinna som formgav kyrkliga textilier.