Recycle design

Recycle design – återbruk ligger i tiden. ”Att se dagens sopor som morgondagens råvara blir naturligt när man inser att vi tär alltför mycket på jordens resurser. /…/ Och varför ska vi skövla och slakta när vi har tusentals ton avfall att använda?” skriver eleverna vid Eskilstuna folkhögskola i sin blogg. I en ny grön våg tror de på hållbar utveckling och skapar produkter av återvunnet material.

”Skräp är de billiga massproducerade plaggen av dålig kvalitet, som folk köper för att de kostar så lite och därför behandlar dem som förbrukningsvaror och kort därefter slänger. Skräp är de billiga priserna vi handlar för, som tvingar tillverkarna på andra sidan jorden att hålla så låga kostnader att arbetarna får jobba under usla förhållanden och dessutom inte får tillräckligt betalt för det. Skräp är att vi inte tänker på vilka konsekvenser det får för miljön när vi hela tiden bara köper nytt!”

amigurumi_foa7797.jpg

Handduken är ett återbruksbroderi, där Lotta Pärn tagit något gammalt, fortsatt på det och gjort något nytt. Hon ville blanda det traditionella med något nutida och broderade in Facebook för att hon tyckte det var lagom respektlöst. ”Många har tyckt att det är synd att förstöra någons fina handarbete, men samtidigt verkar ju få använda dessa handdukar. De ligger nu oanvända i folks skåp och lådor eller, som i det här fallet, så slängs de. Varför inte ge den ett nytt liv?”

7947.jpg