Rokokotapet

Rokokons inredningsstil kom med ljusa färger, blommönster, intresse för Kina och närhet till naturen. Spetsar, band men även hörnställda rutor var omtyckta, både i diskreta bottnar som här, eller i kraftiga ytmönster.

Rokokotapeterna har en diagonal helhetsverkan. De tidiga papperstapeternas mönster tillverkades ofta i blandteknik, med både tryckta och handmålade partier.

nma.0050646-rokokotapet.jpg

Tapeten är tillverkad av lumppapper i ark i storleken cirka 50x60 cm som klistrades samman till våder före målning och tryckning. Bottenfärgen är handmålad, det vita mönstret tryckt för hand med tryckstockar i halva vådens bredd, blommornas konturer tryckta med stämplar och färglagda för hand.

Skarvarna mellan både pappersarken och mellan tryckblocken är tydliga i tapeten. De förra som förtjockade horisontala band, de senare som dålig mönsterpassning av ränderna, mest tydliga vågrätt mitt inne i de snedrutiga fälten. Att trycka randigt var svårt, därför handmålades ränder i Sverige fram till 1862 då den första randmaskinen är dokumenterad i vårt land.

Papperstapeten har aldrig använts. Den skänktes till Nordiska museet av kung Oskar II 1888.