Så sköter du dina pelargoner – fem tips från Julita gårds trädgårdsmästare

Susanne Yderbo och Angelina Hjelm är trädgårdsmästare på Julita gård, där bland annat en unik samling äldre pelargoner bevaras för eftervärlden. Här delar de med sig av sina bästa tips på hur du tar hand om dina pelargoner.

Ta och plantera pelargonsticklingar

De flesta pelargoner är lätta att föröka med sticklingar. Ju bättre kondition din planta är i desto bättre förutsättningar har du att lyckas med sticklingarna. Toppskotten brukar ge allra bäst resultat.

1. Klipp av toppskotten eller sidoskotten på moderplantan – dvs den växt du vill ta stickling ifrån.

2. Dela stjälken i så många sticklingar du önskar. Varje stickling bör vara ca 10 cm och ska ha minst ett blad per stjälk. Stjälken klipps av just nedanför nästa blad – i bladfästet bildas rötter snabbast. Du får då två noder/ögon per stickling – en för rotbildning och en där bladet växer.

3. Fyll en liten kruka eller ett brätte med plantjord och stick ner sticklingen i jorden. Vattna och skriv namn och datum.

4. Ställ varmt och ljust, ca 23 grader. Håll jorden fuktig. Efter 6 veckor har de flesta sorter rotat sig, då är det dags för omplantering.

Omplantering

1. När sticklingen rotat sig trycker du ut den ur krukan (var försiktig med rötterna) och planterar om i en lite större kruka med ny jord. Ca 12 cm i diameter kan vara lagom.

2. Ställ den åter ljust och varmt och vattna regelbundet. Den ska inte vara blöt utan jämnt fuktig. Pelargoner tål en del torka. Om det är för blött däremot kan de ruttna.

3. När plantan rotat sig i sina cirka 12 cm krukor och vuxit till sig planteras de om i önskad storlek på krukan. Vattna och ställ din pelargon ljust.

4. Om pelargonen ska planteras utomhus behöver de avhärdas, dvs stå i skugga några dagar innan de utsätts för sol, annars bränns bladen.

Så tar du hand om din pelargon

1. Toppa nya skott emellanåt så får du en fin, kompakt och buskig planta.

2. Vattna med flytande pelargonnäring en gång i veckan. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.

3. Föröka din pelargon genom att skära av ett cirka 10 cm toppskott med 4–5 blad precis ovanför ett blad. Ta bort de nedersta bladen så att 2–3 st sitter kvar. Stick ner delen utan blad i en liten kruka. Packa inte jorden för hårt. Placera på varm plats men undvik söderfönster. Håll jorden jämnt fuktig i ca 8 veckor då den hunnit rota sig.

4. Vinterförvara din pelargon ljust och svalt. Vattna sparsamt november till februari. Rumstemperatur fungerar också men vattna då lite oftare, var 10:e–14:e dag.

5. Klipp ner pelargonen till cirka 1/3 i slutet av februari. Plantera om i samma eller något större kruka. Vänta en månad innan du ger näring.