Sånghäften för dans kring granen

När vi sjunger och dansar kring granen håller vi liv i en väldigt gammal tradition, som är känd åtminstone från 1600-talet. Artur Hazelius som grundade Nordiska museet och Skansen ville att barn skulle fortsätta att sjunga och dansa de gamla sånglekarna. Museet gav därför ut det första lekhäftet redan 1898, en tradition som återupptogs på 2000-talet med fem nya häften.

Nordiska museets julgransplundring. Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet

Under 1600-talet återgav Olof Rudbeck ett långt stycke av den lek som idag kallas "Räven raskar över isen" när han berättade om hur julfirandet gick till. Carl von Linné skrev 1733 ner texten och leksättet till sex lekar som han kallade "Dahlflickors lekar om juhlen". Det är i sådana skildringar av julfirande och julseder som vi får veta vilka sånglekar som favoriserades. "Skära havre" tycks vara en av de sånglekar som lektes flitigast under julen, förmodligen är den också en av de äldsta. 

För nästan hundra år sedan sjöng man "Karusellen" som då var en ganska ny visa. Ingen vet åldern på "Vi äro musikanter", men Skaraborg var namnet på ett slott som uppfördes på 1500-talet söder om Skara. I den visan ska man härma musikanter, men det finns också visor som härmar andra sysslor och rörelser. Det tvättas för fullt i "Så gå vi runt om ett enerissnår" och i "Moster Ingeborg" ska man röra sig som en tant på torget klädd i gamla tiders högsta mode, hatt med fjäder och en muff att värma händerna i.

Ladda ner sånghäften

Här kan du ladda ner de fem sånghäften som publicerades vid museet mellan 2005 och 2009. De innehåller sånger som många fortfarande kan utantill. 

Sånglekar 1 (2005)

Sånglekar 2 (2006)

Sånglekar 3 (2007)

Sånglekar 4 (2008)

Sånglekar 5 (2009)