Tidigare livesända visningar

Här kan du upptäcka våra tidigare livesända visningar där du får följa med in bakom kulisserna och se spännande föremål från utställningarna. Vi ber om överseende med den varierande kvaliteten i bild och ljud, täckningen i vårt stora stenhus varierar lite under livesändningarna.

Sockrets historia

I Norden äter vi årligen mängder med lösgodis, och socker förekommer dolt i många livsmedel. Men så har det inte alltid varit. För ett hundratal år sedan ansågs sockret vara en lyxvara – där marsipan eller kanderade ros- och violblad kunde avsluta en överdådig middag. I denna visning hör du pedagogen Leif berätta mer om sockrets historia i utställningen Dukade bord.

 

 

Historiska skatter i arkivet

Forskningsarkivarie Marie tar med dig på en unik titt in i Nordiska museets arkiv. Här finns 5,5 hyllkilometer handlingar och cirka 6 miljoner bilder som alla berättar en historia. I de prydligt instoppade lådorna och pärmarna gömmer sig spår av verkliga människors liv, sparade för all framtid. 

 

 

Konservatorn berättar

Längst ned i museet hittar vi konservatorsateljén, där vi träffar konservatorn Billy. Här får vi bland annat veta mer om vilka verktyg en konservator använder och vilken typ av föremål som är svårast att konservera. (Ljudet i videon brusar tyvärr lite pga dålig täckning, vi ber om överseende med detta).

 

 

Fotoateljén

Fotografen Peter och Chefen för museiupplevelsen Vanessa visar in bakom kulisserna till fotoateljén. I detta magiska rum fyllt av historia har museets fotografer arbetat i dagsljusets sken från 1907 till idag. 

 

 

 

1800-talets sjukdomar

Pedagogen Sara berättar om sjukdom och botemedel under 1800-talet. Bland annat får vi lära oss om åderlåtning, koppning och vilka örter som sades bota sjukdomar.

 

 

1900-talets sjukdomar

Pedagogen Sara visar in till Folkhemslägenheten där hon berättar mer om sjukdom och hälsa under 1900-talet.

 

 

Lyktvinden

Pedagogen Lena visar lyktvinden – ett av museets gömda rum. Bland dammiga vrår får vi höra berättelser om lyktgubbar, irrbloss och fegljus.

 

Hazeliusrummet och styresmannens kansli

Museivärdarna Ylva och John berättar om museets grundare Artur Hazelius och om rummens historia på Styresmannens kansli (titeln för högsta chef på Nordiska museet). 

 

 

Nordiska museets torn (del 1 av 2)

Museivärdarna Ida och Emmi visar upp i museets 81 meter höga torn och berättar mer om byggnaden, museets historia och vilka symboler som döljer sig vid huvudentréns pampiga port.

 

Nordiska museets torn (del 2 av 2)

Museivärdarna Emmi och Vladimir visar utsikten från museets torn.

British så in i Norden

Museivärden Emmi visar runt i utställningen British så in i Norden, och berättar mer om hur Storbritanniens mode och populärkultur influerat nordiska trender under såväl 60-talet som idag.

 

Sidan uppdateras löpande.