Tillgänglighetsguide


För besökare som rullar och behöver hiss
 

  • Tillgänglighetsentréer finns på två ställen: den ena finns till höger om museets huvudentré från Djurgårdsvägen på gatuplan (plan 1) och den andra finns på bakgården. Vid ingångarna finns automatisk dörröppnare. 
  • P-plats för innehavare av parkeringstillstånd för rörelsehindrade kan parkera avgiftsfritt på anvisad plats vid tillgänglighetsentrén vid huvudentrén samt vid museets norra gavel (som vetter mot Strandvägen).  Det finns även en plats vid södra gaveln mot Gröna Lund och på bakgården vid staketet med infart via södra grinden. ​Adressen till Nordiska museet är Djurgårdsvägen 6–16.
  • Tillgänglighetsanpassad toalett finns på gatuplan (plan 1), en bit innanför tillgänglighetsentrén, mitt emot museibutikens entré. Den är tillgänglig från både höger och vänster sida. Dörrbredd 90 cm.
  • Hiss finns till de våningsplan där utställningar visas. Museets hissar mäter 165x125 cm, med en dörrbredd på 85 cm. De tillåter 1125 kg (det finns även en hiss för internt bruk som tillåter 3500 kg, som kan användas vid behov). Hissarna har automatiska dörröppnare.
  • Till vissa utställningar samt restaurangen finns ramp.
  • Ett begränsat antal rullstolar finns att låna. Kontakta en museivärd eller receptionen.

 

För besökare med funktionsvariation
 

  • Trapporna är markerade på det nedersta och det översta trappsteget. Ledstång finns i många men inte alla trappor.
  • I huvudentrén finns förstoringsglas och ficklampor att låna.
  • Assistanshundar, som service-, led- och medicinskt alarmerande- och signalhundar är välkomna på museet.
  • Ledsagare eller assistent går alltid in gratis på museet (museet kan inte erbjuda ledsagning).

 

För besökare med allergier
 

 

För barn med funktionsvariation

Lekstugan med dess taktila och användarvänliga miljö passar bra för barn med särskilda behov. I Lekstugan går det att ta sig fram med rullstol, men inte på egen hand. Damm, halm och hö kan förekomma i lokalen.

Läs mer om Lekstugan

 

Syntolkade visningar

Se aktuella visningar i vårt kalendarium

 

Visningar på lätt svenska

Upptäck Nordiska museet under våra guidade visningar på lätt svenska

Gå en visning på egen hand med vår audioguide på lätt svenskaLättläst om museet

Läs om Nordiska museet på lätt svenska


 För besökare på Tyresö slott och Svindersvik


Tyresö slott

P-plats för besökare med parkeringstillstånd finns i anslutning till borggården, till vänster om obeliskerna. Borggården är belagd med grus. För användning av tillgänglighetsentré med hiss, kontakta oss i förväg. Observera att slottets entré och övervåning endast nås via trappor. 


Svindersvik

Trädgården och omgivningen runt byggnaderna på Svindersvik är fria från trappsteg och trösklar. Gångarna är belagda med grus. Ingångarna till dessa äldre byggnader har dock mellan två och sju trappsteg, samt tröskel. Observera också att stora husets övervåning endast nås via trappa.