Tillgänglighetsguide
För besökare som rullar och behöver hiss
- Tillgänglighetsentréer finns på två ställen: den ena finns till höger om museets huvudentré från Djurgårdsvägen på gatuplan (plan 1) och den andra finns på bakgården. Vid ingångarna finns automatisk dörröppnare. Vid museets norra gavel (som vetter mot Strandvägen) finns parkering. Adressen till Nordiska museet är Djurgårdsvägen 6–16.
- Tillgänglighetsanpassad toalett finns på gatuplan (plan 1), en bit innanför tillgänglighetsentrén, mitt emot museibutikens entré. Den är tillgänglig från både höger och vänster sida. Dörrbredd 90 cm.
- Hiss finns till de våningsplan där utställningar visas. Museets hissar mäter 165x125 cm, med en dörrbredd på 85 cm. De tillåter 1125 kg (det finns även en hiss för internt bruk som tillåter 3500 kg, som kan användas vid behov). Hissarna har automatiska dörröppnare.
- Till vissa utställningar samt restaurangen finns ramp.
- Ett begränsat antal rullstolar finns att låna. Kontakta en museivärd eller receptionen.
För besökare med funktionsvariation
- Trapporna är markerade på det nedersta och det översta trappsteget. Ledstång finns i många men inte alla trappor.
- I huvudentrén finns förstoringsglas och ficklampor att låna.
- Assistanshundar, som service-, led- och medicinskt alarmerande- och signalhundar är välkomna på museet.
- Ledsagare eller assistent går alltid in gratis på museet (museet kan tyvärr inte erbjuda ledsagning).
För besökare med allergier
- Levande växter finns i museets restaurang. Vid särskilda tillfällen kan det även förekomma växter på andra platser i museet.
- I samband med produktion av nya utställningar kan damm och starka dofter förekomma. Den första delen av utställningen Nordens Paris bär en subtil doft av parfymen NKs Franska 1902–1966. Doften är säkerhetsklassad enligt de hårt satta internationella regler som krävs för godkänd rumsdoft. Är du doftkänslig och vill besöka utställningen? Kontakta oss inför ditt besök på .
- Assistanshundar som service-, led- och medicinskt alarmerande- och signalhundar är välkomna på museet, men inga andra djur.
- Nordiska museets restaurang serverar vid förfrågan mat fri från laktos och gluten. Vissa bakverk är även laktos och glutenfria, samt fria från spår av nötter.
För barn med funktionsvariation
Lekstugan med dess taktila och användarvänliga miljö passar bra för barn med särskilda behov. I Lekstugan går det att ta sig fram med rullstol, men inte på egen hand. Damm, halm och hö kan förekomma i lokalen.
Läs mer om Lekstugan
Syntolkade visningar
Se aktuella visningar i vårt kalendarium
Visningar på lätt svenska
Upptäck Nordiska museet under våra guidade visningar på lätt svenska
Gå en visning på egen hand med vår audioguide på lätt svenska
Lättläst om museet
Läs om Nordiska museet på lätt svenska
För besökare på Tyresö slott och Svindersvik
Tyresö slott
P-plats för besökare med parkeringstillstånd finns i anslutning till borggården, till vänster om obeliskerna. Borggården är belagd med grus. För användning av tillgänglighetsentré med hiss, kontakta oss i förväg. Observera att slottets entré och övervåning endast nås via trappor.
Svindersvik
Trädgården och omgivningen runt byggnaderna på Svindersvik är fria från trappsteg och trösklar. Gångarna är belagda med grus. Ingångarna till dessa äldre byggnader har dock mellan två och sju trappsteg, samt tröskel. Observera också att stora husets övervåning endast nås via trappa.