Uppesittarkväll – en föränderlig tradition

Kvällen före julafton gör många de sista förberedelserna inför jul. Maten lagas, klappar slås in och en närkamp med julgransbelysningens sladdtrassel utkämpas. När det mesta är klart, samlas många till uppesittarkväll i TV:ns sken. En gammal tradition i ny form.

Flera uppesittarkvällar i det gamla bondesamhället

I bondesamhället var uppesittarkvällarna många. I ljuset från brasan samlades familjen och gårdens folk för att utföra sina sysslor, snickra, karda, sy och laga. Det var inte ett specifikt förberedande enbart inför julen.

Elektriska ljusets ankomst: Uppesittarkväll till jul

När elektiskt ljus infördes i hemmen under 1900-talets första hälft minskade behovet av gemensamma uppesittarkvällar i vardagen.

Uppesittarkvällen kom framför allt att förknippas med dagen före jul, som ofta innebar extra mycket sysslor. Då förändras också uppesittarkvällens bestyr mer till att tillhöra kvinnan i huset.

Radion blir sällskap för kvinnor

Under dessa uppesittarkvällar blev radion ett sällskap för många kvinnor runt om i landet. Under 25 år var Maud Reuterswärds radioprogram Endast mamma är vaken en trogen tradition i julförberedelserna.

TV lockar hela familjen

På 1980-talet var det TV:ns sken som lockade både män, kvinnor och barn till uppesittarkväll dagen före jul. Här samlades såväl familjer som ensamma när TV erbjöd rimstugor och julvakor. När Bingolotto 1995 lanserade sitt program som just uppesittarkväll, kopplades uppesittarkvällen tydligt till TV:ns utbud.

Berättelse om uppesittarkväll som lämnats till Nordiska museet

För några år sedan förvärvade Nordiska museets intendent Cecilia Wallquist ett par Bingolotter till museets samlingar. Lotterna tillhörde Lena och Teodor, ett äldre par bosatta i Stockholm. De har följt Bingolottos uppesittarkväll nästan sedan starten. Då bodde deras barn ännu hemma och deltog i spelandet.

Uppesittarkväll med Bingolotto

– Det är en tradition för oss. Framför TV:n äter vi varsin smörgås med en första skiva julskinka och så dricker vi kaffe. Det är mysigt att höra alla som ringer och berättar om vad de gör. Ofta känner man igen sig, säger Lena.

Teodor köper fortfarande Bingolotter till sina barn och nu även sina barnbarn så att de kan fortsätta den tradition de en gång startade gemensamt.
– Det är kul att vi skapat en tradition som lever vidare.