Upplev Julita utomhus och hemifrån

Julita gårds vidsträckta park och trädgårdar är öppna för besökare året runt och en fantastisk utomhusupplevelse i hjärtat av Sörmland.

En promenad för alla sinnen

Välkommen att strosa runt och njuta av en unik kulturhistorisk miljö som visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet. Julita gård ligger vackert belägen vid sjön Öljarens strand.

På godset finns bland annat fruktträd, örtagård och vackra och välbevarade byggnader som gårdsmejeri, brandstation, tegelbruk, väderkvarn och såg. Den siste private ägaren Arthur Bäckström, som donerade godset till Nordiska museet 1941, bodde i Stora huset.

Kika in i Stora huset

Växer längtan sig stark efter att få kika in i byggnaderna? I den här filmen får en introduktion till Julita gårds historia och Stora huset.

Besök Julita hemifrån

I december finns också möjlighet att kika in i Julita gård hemifrån TV-soffan. I år spelas nämligen TV4:s Jul med Ernst in på Julita gård. Programmet består av fyra avsnitt som sänds mellan 1 och 22 december 2020.

Årets jul med Ernst kommer att fokusera på jultraditioner och att sprida julstämning, något som känns extra viktigt just nu. Ernst Kirchsteiger kommer bland annat att göra eget julgodis, binda en vacker julkrans och visa med man hur små medel kan skapa den ultimata julkänslan hemma.

Själv menar han att miljön på Julita gård också ger programmet ett mystiskt skimmer:

– Det är en fantastisk plats att välkomna julen på. Man kan riktigt känna historiens vingslag genom rummen, säger Ernst.

Läs mer på TV4.se