Utställningstexter

Här hittar du Tidsvalvets utställningstexter. Texterna kan ni använda i undervisningen eller som ett hjälpmedel inför ert besök i Tidsvalvet. Samtliga texter går att ladda ner som PDF. 

 

Utställningstexter 

 Tidsvalvets uställningstexter berättar om barns historia de senaste 150 åren. 

 

Föremålstexter

Tidsvalvet är fullt av föremål som har tillhört riktiga barn eller berättar om barns livöden. Föremålstexterna berättar mer om några av Tidsvavlets föremål.  

 

Uppdragstexter 

I uppdraget Jakten på den glömda historien kan dina elever bli "skaffare" som samlar in glömda historier och sparar dem till framtiden. Ledtrådar gömmer sig bland magiska botemedel, suddiga fotografier, ärvda kläder och gamla orättvisor. Uppdragen är textbaserade. Ett tips är att du som lärare, innan klassen besöker Tidslvavet, läser uppdragstexterna tillsammans med de elever som vill och behöver. 

 

Tidslinjen 

Tidslinjen visar några av de största händelserna och förändringarna som skett de senaste 150 åren. Tidslinjen kan användas som referensram och som utgångspunkt för reflektion. Det är mycket att läsa och titta på och ni kan behöva zooma in för att se bättre. Ett tips är att öppna upp tidslinjen i storskärm eller via projektor i klassrummet.

 

Andra värdskriget i årtal 

Under andra värdskriget flydde tusentals barn. Vissa av de barn som flydde kom till Sverige. I Tidsvalvet möter du tre av de barn som tvingades fly från kriget. Denna PDF ger en överblick över andra värdskriget.