Få platser på jorden är så laddade som Arktis. Få områden är så drabbade av klimatförändringar. Den dramatiska naturen och de rikliga naturtillgångarna har skapat myter och föreställningar, lockat upptäckare och exploatörer, lett till konflikter och frihet.
Exakt vad Arktis är och vem som har rätt att definiera det, är en obesvarad fråga. Utan tydliga gränser sträcker sig det väldiga området över flera stater, tre kontinenter, hav och ingenmansland. Över bråddjupa vatten och uråldriga isar. Enligt Arktiska rådet går sydgränsen någonstans mellan polcirkeln och den 60:e nordliga breddgraden, exakt var är upp till varje enskild medlemsstat att själv avgöra.
En stor del av de nordiska land- och havsområdena ligger i den arktiska regionen, bland annat Grönland och Svalbard, som är två av de platser som skildras i utställningens dokumentärfilmer.
I dag arbetar Utrikesdepartementet med en definition av det svenska Arktis som innefattar Norrbottens län, Västerbottens län och fjällkedjan.
Peter Sköld, professor i historia vid Umeå universitet samt föreståndare för det arktiska forskningscentrumet Arcum
Tvärs över nationsgränserna i Arktis finns det områden som är definierade av ursprungsbefolkningarna. Ett exempel är samernas Sápmi som sträcker sig över Norge, Sverige, Finland och Ryssland.
Skogafoss, Island. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet.
År 1996 bildades Arktiska rådet för att skydda den arktiska miljön och de arktiska befolkningarnas välstånd. I Arktiska rådet ingår USA, Ryssland, Kanada, Sverige, Finland, Island, Norge, Danmark med Grönland och Färöarna. Utöver dessa stater ingår också sex organisationer som representerar arktiska ursprungsbefolkningar.
Kuorpak, Jokkmokk socken. 1968. Foto: Rolf Kjellström/ Nordiska museet
Arktis har ett av jordens strängaste klimat med iskalla vindar och stormande hav, med aktiva vulkaner, höga fjäll och drivande havsisar. Naturen i Arktis är präglad av kyla och drastiska skillnader mellan sommar och vinter. Den arktiska vintern är kall och mörk. Under sommarens 3 månader lyser solen dygnet runt. Den kallaste månaden har en medeltemperatur på -33 grader. Trots det obevekliga klimatet har människor levt och överlevt i Arktis i årtusenden. Deras existens vittnar om uppfinningsrikedom och förmåga att anpassa sig efter naturens stränga förutsättningar.
Arktis förändras på flera sätt. Det mest uppmärksammade just nu är klimatförändringarna. Andra förändringar beror på ekonomiska eller politiska intressen och teknologisk utveckling.
Klimatförändringarna märks särskilt tydligt i Arktis. Snö och is som smälter bort lämnar ett mörkare landskap som lättare värms upp av solens strålar. Temperaturen stiger nästan dubbelt så snabbt här som i resten av världen. Glaciärer faller isär, isen smälter och havsvattennivån stiger.
Arktis rörelsemönster förändras - det varmare klimatet möjliggör nya transportvägar och frilägger naturtillgångar som ger vinster åt lokala företag - men också åt stormakter och utländska exploatörer som konkurrerar om de nya möjligheterna.
Risken för väpnade konflikter ökar.
Utifrån vetenskapliga iakttagelser vet vi att framtidens världskarta kommer att se annorlunda ut än dagens. Klimatförändringarna kommer att påverka jordens geografi. Strandlinjer kommer flyttas och förskjutas, och stora landområden sjunka under den stigande havsnivån.
Arktis är mer än bara orörd natur. Vad händer i Arktis just i detta nu? Genom att klicka på bilden nedan, kommer du till en sida med webbkameror från 25 olika platser runtom i Arktis och de subarktiska regionerna. Några kameror uppdateras med några sekunders mellanrum, andra några gånger om dagen. Här kan du följa skiftningar i temperatur och dagsljus på olika arktiska platser.