Vad är Arktis?

 • Vitt och blått hus med gräs och små berg i förgrunden. En torkställning står mellan husen, där fisk hänger på tork. Bild från Grönland, foto av Nordiska museet.
  Grönland. Foto: Nordiska museet
 • Ett strömt vattenfall med skog och karga klippor runtomkring. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet
  Abisko. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet
 • Hus i dimma, grönska runtom. Från Island. Foto Camilla Andersen/ Nordiska museet
  Vatnajökull, Island. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet
 • Gata i Reykjavik, Island, kantad av hus. I slutet av vägen syns kyrkan Hallgrímskirkja.
  Reykjavik, Island. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet
 • Turkost vatten, brun växtlighet och höga berg i Kebnekaisemassivet. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet
  Kebnekaisemassivet. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet
 • Mörk väg på Svalbard, Norge. En person syns gå med sin cykel under gatlyktornas gula sken.
  Svalbard, Norge. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet
 • Vy över Ålesund. Foto: Tore Johnson/ Nordiska museet
  Vy över Ålesund. Foto: Tore Johnson/ Nordiska museet
 • Ett tält övertäckt med någon form av textil i Jamal, Ryssland. Runtomkring syns ett snöigt landskap och en vit hund. Foto: Dmitry Arzyutov
  Snötäckt bosättning i Jamal, Ryssland. Foto: Dmitry Arzyutov
 • Vy från ovan av Arjeplog, Sverige. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet
  Arjeplog, Sverige. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet
 • Snöskoter i solnedgång i Arjeplog, Sverige. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet
  Snöskoter i solnedgång i Arjeplog, Sverige. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet
 • Sjö och berg i Vatnajökull, Island. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet
  Vatnajökull, Island. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet

Få platser på jorden är så laddade som Arktis. Få områden är så drabbade av klimatförändringar. Den dramatiska naturen och de rikliga naturtillgångarna har skapat myter och föreställningar, lockat upptäckare och exploatörer, lett till konflikter och frihet.

Ett område utan gränser

Exakt vad Arktis är och vem som har rätt att definiera det, är en obesvarad fråga. Utan tydliga gränser sträcker sig det väldiga området över flera stater, tre kontinenter, hav och ingenmansland. Över bråddjupa vatten och uråldriga isar. Enligt Arktiska rådet går sydgränsen någonstans mellan polcirkeln och den 60:e nordliga breddgraden, exakt var är upp till varje enskild medlemsstat att själv avgöra.

Norden - en del av Arktis

En stor del av de nordiska land- och havsområdena ligger i den arktiska regionen, bland annat Grönland och Svalbard, som är två av de platser som skildras i utställningens dokumentärfilmer.
 

I dag arbetar Utrikesdepartementet med en definition av det svenska Arktis som innefattar Norrbottens län, Västerbottens län och fjällkedjan.

Peter Sköld, professor i historia vid Umeå universitet samt föreståndare för det arktiska forskningscentrumet Arcum

Ursprungsbefolkning i Arktis

Tvärs över nationsgränserna i Arktis finns det områden som är definierade av ursprungsbefolkningarna. Ett exempel är samernas Sápmi som sträcker sig över Norge, Sverige, Finland och Ryssland.
 

Skogafoss, Island. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet.

Arktiska rådet

År 1996 bildades Arktiska rådet för att skydda den arktiska miljön och de arktiska befolkningarnas välstånd. I Arktiska rådet ingår USA, Ryssland, Kanada, Sverige, Finland, Island, Norge, Danmark med Grönland och Färöarna. Utöver dessa stater ingår också sex organisationer som representerar arktiska ursprungsbefolkningar.

Karta över Arktis olika ursprungsbefolkning.
 

Kuorpak, Jokkmokk socken. 1968. Foto: Rolf Kjellström/ Nordiska museet

En plats på klimatets villkor

Arktis har ett av jordens strängaste klimat med iskalla vindar och stormande hav, med aktiva vulkaner, höga fjäll och drivande havsisar. Naturen i Arktis är präglad av kyla och drastiska skillnader mellan sommar och vinter. Den arktiska vintern är kall och mörk. Under sommarens 3 månader lyser solen dygnet runt. Den kallaste månaden har en medeltemperatur på -33 grader. Trots det obevekliga klimatet har människor levt och överlevt i Arktis i årtusenden. Deras existens vittnar om uppfinningsrikedom och förmåga att anpassa sig efter naturens stränga förutsättningar.

Ett förändrat Arktis

Arktis förändras på flera sätt. Det mest uppmärksammade just nu är klimatförändringarna. Andra förändringar beror på ekonomiska eller politiska intressen och teknologisk utveckling.

Klimatförändringarna märks särskilt tydligt i Arktis. Snö och is som smälter bort lämnar ett mörkare landskap som lättare värms upp av solens strålar. Temperaturen stiger nästan dubbelt så snabbt här som i resten av världen. Glaciärer faller isär, isen smälter och havsvattennivån stiger.

Ett varmare klimat skapar ökade konflikter

Arktis rörelsemönster förändras - det varmare klimatet möjliggör nya transportvägar och frilägger naturtillgångar som ger vinster åt lokala företag - men också åt stormakter och utländska exploatörer som konkurrerar om de nya möjligheterna.
Risken för väpnade konflikter ökar.

En ny världskarta i framtiden

Utifrån vetenskapliga iakttagelser vet vi att framtidens världskarta kommer att se annorlunda ut än dagens. Klimatförändringarna kommer att påverka jordens geografi. Strandlinjer kommer flyttas och förskjutas, och stora landområden sjunka under den stigande havsnivån.

Karta över Arktis. Illustrerad av Serge Martynov.

Arktis just nu

Arktis är mer än bara orörd natur. Vad händer i Arktis just i detta nu? Genom att klicka på bilden nedan, kommer du till en sida med webbkameror från 25 olika platser runtom i Arktis och de subarktiska regionerna. Några kameror uppdateras med några sekunders mellanrum, andra några gånger om dagen. Här kan du följa skiftningar i temperatur och dagsljus på olika arktiska platser.