Vi rustar för 150 år

Nordiska museet fyller 150 år den 24 oktober 2023. Vi firar med flera stora händelser och rustar för de kommande 150 åren. Här kan du följa hur vi förädlar och anpassar museet för framtidens museiupplevelse.

Vi bygger vår största utställningssatsning någonsin 

Under jubileumsåret arbetar vi med en omslutande museiupplevelse och dynamisk berättelse om vardagsliv och människor i Sverige och Norden under 500 år. Utställningen sträcker sig genom hela översta våningen och rymmer cirka 4000 föremål och 1000 bilder fördelade på 27 rum. Utställningen öppnar månadskiftet januari/februari 2024. Vi håller museet öppet som vanligt under hela tiden som bygget pågår. 

Ta reda på mer om den kommande basutställningen

 

En karta över en utställning där det är markerat vilka århundraden som är i vilket rum

 

Vi efterlyser din berättelse till utställningen 

Vi fortsätter vårt samlande i Artur Hazelius anda. Till den nya basutställningen efterlyser vi berättelser och föremål om vår egen samtid. Vill du berätta för framtida generationer om hur det är att leva i Norden idag?

Anmäl ditt intresse genom att svara på några frågor och skicka till oss 

Vi förädlar museibyggnaden steg för steg

Vi förädlar Isac Gustaf Clasons ikoniska byggnad till ett modernt museum efter en generalplan i flera kapitel. Vi lyfter fram byggnadens särdrag med arkitektoniska tillägg och bygger för bättre tillgänglighet inför den kommande basutställningen.

En bro och ny hiss för bättre tillgänglighet

En bro i hjärtat av byggnaden kommer att ge dig smidig väg genom hela översta våningsplanet och nya basutställningen. Dessutom med vy mot Gustav Vasa-statyn och sjöutsikt i öster. En ny hiss bjuder på glimtar av utsikten åt väster under din färd från Stora hallen upp till utställningarna. Hissen bjuder på detaljer ur museets grafiska historia, bland annat inspirerade av museets originalhiss. 

 • En bro går över ett parti med trätrappor och bredvid är ett stort fönster med burspråk.
  Bron kommer att gå över den så kallade Kröningsläktaren mittemot Gustav Vasa-statyn. Fahlander Arkitekters gestaltning av en hängbro är inspirerad av Clasons intresse för ingenjörskonsten. Bläddra för att se bilder av hissen.
 • Bild på en hissen i Stora hallen, den är i olivgrön plåt med ingraveringar som bildar ett mönster och ordet "hiss" i samma teckensnitt som på den gamla originalhissen.
  Vi bygger en ny hiss från Stora hallen upp till utställningarna. Bild: Fahlander Arkitekter
 • Bilden visar insidan av hissen med fönster ut mot väster.
  Vi bygger en ny hiss från Stora hallen upp till utställningarna. Bild: Fahlander Arkitekter
 • Bilden visar hissen uppe på ballustraden på översta våningen och marmorkolonner
  Vi bygger en ny hiss från Stora hallen upp till utställningarna. Bild: Fahlander Arkitekter
 • En arkitektritning av hissens konstruktion.
  Vi bygger en ny hiss från Stora hallen upp till utställningarna. Bild: Fahlander Arkitekter
 • Vår välkomnande bakgård och tillgängliga entréplan med ny museibutik och den interaktiva upplevelsen Tidsvalvet stod klara 2020. . Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet
 • Entrén och konstverket Two directions av Outi Pieski. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet
 • Vår välkomnande bakgård och tillgängliga entréplan med ny museibutik och den interaktiva upplevelsen Tidsvalvet stod klara 2020. Entrén och konstverket Two directions av Outi Pieski. Utbyggnad av Bach Arkitekter. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet

 

Vi klär om hela Nordiska museet i en ny grafisk identitet

Under 2023 presenterar vi en ny visuell identitet med förankring i historien och sikte mot framtiden. Identiteten tar utgångspunkt i detaljer i byggnaden och museets grafiska historia. Steg för steg klär vi upp hela Nordiska museet för 150-årsjubileum.

Vill du ta en förhandstitt? 

Vi firar jubileumsåret med evenemang 

Tillsammans med dig vill vi fira våra 150 år med jubileumsvisningar, konserter och evenemang på våra besöksmål. Vi kommer att vrida och vända på begreppet tid och blicka både bakåt och framåt. En av höjdpunkterna under jubileumsåret är Kulturnatt Stockholm den 22 april med festligheter ända fram till midnatt. Ett annat stort firande blir det förstås på själva födelsedagen den 24 oktober 2023.

Vi samlar in människors tankar om framtiden

Sedan 1873 har Nordiska museet samlat in människors minnen och berättelser. Under 2023 blickar vi mot Norden år 2173. Hur vill du att livet i Sverige och Norden ska gestalta sig i framtiden? Vilket samhälle lämnar vi till kommande generationer? Jubileumsinsamlingen Vår framtid sker digitalt och öppnar januari 2023 för alla som vill delta.

Ta reda på mer om insamlingen Vår framtid

 


Vill du få uppdateringar om allt som händer under jubileumsåret?

Skriv upp dig för Nordiska museets nyhetsbrev. Det kommer ungefär en gång i månaden.

Välkommen som prenumerant!

 

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet