Vi samlar coronaberättelser

Pest, ryska snuvan och spanska sjukan. Mänskligheten har många gånger i historien hotats av epidemier. Just nu befinner vi oss mitt i en pandemi. Nordiska museet vill bevara dina erfarenheter från vardagen med coronaviruset för framtidens forskare. Ditt bidrag blir en del av historien om pandemin.

I mars 2020 öppnade Nordiska museets digitala insamling av berättelser om hur coronaviruset påverkar vardagen. I skrivande stund har över 4000 personliga bidrag kommit in. I vaccinationernas spår följer museet upp med en insamling av berättelser om att återförenas efter lång tid isär.

Vem som helst kan lämna sitt bidrag till insamlingarna i form av en berättelse, foto eller film. Bidragen blir en del av historien om pandemin som sparas för framtiden i Nordiska museets arkiv.

Coronaviruset i Sverige – berätta för framtiden

Hur har din vardag påverkats, vad tänker du om tillståndet i samhället just nu och hur ser du på framtiden?

Vem som helst kan bidra med sin berättelse. Det gäller både dig som känner dig påverkad av virusets framfart och dig som inte upplever dig särskilt påverkad. Ditt bidrag blir ett tidsdokument och hamnar i museets samlingar. 

Lämna en berättelse

Läs andras berättelser

Återföreningen – berätta om livet efter vaccinet

Vilka tankar har eller hade du inför vaccinationen? Vem har du längtat efter under pandemin? Hur var det att träffas igen? Vad ser du fram emot att göra som färdigvaccinerad?

Vem som helst kan bidra med en berättelse. Frågorna berör både dig som fullvaccinerad och dig som har haft möjlighet att återförenas med någon närstående som har blivit vaccinerad. Ditt bidrag blir ett tidsdokument och hamnar i museets samlingar.

Lämna en berättelse

Läs andras berättelser

 

Digital utställning baserad på insamlade berättelser

I skrivande stund har över 4000 berättelser lämnats in, både från stad, landsbygd och utlandet. Vill du utforska inlämnade berättelser utifrån olika platser? I en digital utställning kan du klicka dig runt på en karta, där varje kartpunkt är ett insamlat minne. Välj en kartpunkt för att läsa början av det.

Klicka här för att komma till den digitala utställningen 

 


Om insamlingen i TV4 Nyhetsmorgon 24 mars 2020