Inne i Lekstugan

Välkommen till Lekstugan! Här kan du resa tillbaka i tiden, till en bondgård på 1890-talet. Här finns det inte kylskåp, rinnande vatten, elektricitet, bilar eller mikrovågsugn.
 

pojke_drang_lekstugan_2_dsc9054_foto_karolina_kristensson.jpg

 

Pigor och drängar

På vinden, ovanför kvarnen, kan du byta om till tidsenliga pig- och drängkläder. Sedan är det bara att hugga i med sysslorna. 

Och det finns mycket att göra. Hämta vatten i brunnen till hästen Brunte, bär in ved till spisen, mjölka de snälla träkossorna Klothilda och Gullviva, gå och handla i handelsboden, tvätta kläder i ån, trösta småsyskonen i vaggan...

 

handelsboden_lekstugan_dsc_0085_foto_mats_landin.jpg

 

 Handelsboden

I handelsboden doftar det av kryddor och salt sill. Här väntar kunderna på sin tur och beställer sedan inköpen av handelsmannen bakom disken. Har du inte pengar får du skriva upp i kassaboken eller betala med ägg. 

Smör, mjölk, potatis och ost säljer man inte här, det finns hemma på gården. Däremot säljs kaffe, fotogen, öl, tvål, prima snus och mycket annat.

 

 

 

 

 


Färjan

På vägen till och från handelsboden och kvarnen måste du ta dig över ån.

Färjan ligger och väntar men färjekarlen syns inte till. Varorna och mjölsäckarna måste över ån! Starka pigor och drängar får hjälpa till att köra. Dra i repet så bär det av

Titta in i färjkarlens hus, vid bron. Ligger han därinne och sover. Han kanske har retat vättarna som bor under golvet så att de satt sjukdom på honom.

 

 

 

barn_ryktar_brunte_dsc9009_foto_karolina_kristensson.jpg

 


Djuren

På lagårdsbacken står korna och väntar på att bli mjölkade. Grisarna ser lite trötta ut, de behöver nog vatten ur brunnen. Se efter om hönorna, som går och pickar vi husknuten, har lagt några ägg. I stallet finns Brunte. Hjälp gärna till att mocka och rykta, hämta vatten och hö. Gårdstomten håller ett vakande öga på att sysslorna blir rätt utförda.

 

 

barn_pa_vagn_lekstugan_foa2435-b_foto_jessica_wallin.jpg

 


Vagnen

Vagnen ska lastas med tunnor och säckar, kanske på väg hem till stugan, kanske till marknaden. Eller är det söndag och dags för en tur till kyrkan? Titta in under kvarnen så ser du vägen till staden där kyrkan ligger.

 

 

 

 

flickor_dukar_i-koket_dsc8983_foto_karolina_kristensson.jpg

 

 

Hemma i stugan

Inne i stugan finns bara ett rum. Det rummet är både sovrum och kök. Järnspisen och grytorna finns på plats i köksdelen. Se till att det finns ordentligt med ved så att du kan elda i spisen. När maten sedan är tillagad så är det dags att duka bordet, räcker inte skedar och skålar till alla så får ni dela.

 

 

 

I stugan finns också tvillingarna som ligger i sin vagga. Det är bäst att byta på dem och linda dem ordentligt. Kanske behöver tygblöjan tvättas. Tvättbalja och klappträ finns nere vid ån. Tvättlina finns på ladugårdsbacken.

Om du får tid över kan du alltid fylla på vedtraven, hämta vatten i brunnen eller slipa lien vid slipstenen.